Geen+dierziekten+na+stalbezetting+Boxtel
Nieuws
© John Claessens

Geen dierziekten na stalbezetting Boxtel

Het door extremisten bezette varkensbedrijf in Boxtel kan weer dieren aan- en afvoeren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Er zijn geen dierziekten aangetroffen als gevolg van de actie.

Specialisten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de eigen dierenarts hebben het bedrijf de afgelopen drie weken meerdere malen bezocht. Dat gebeurde om de gezondheidstoestand van de varkens in de gaten te houden. Tijdens deze bezoeken hebben de dierenartsen geen verschijnselen van aangifteplichtige of bestrijdingsplichtige dierziekten waargenomen.


De artsen controleerden de dieren in deze periode op Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest, mond-en-klauwzeer, de ziekte van Aujeszky en Swine Vesiculair Disease (blaasjesziekte). Tijdens het laatste bezoek aan het bedrijf is er bloed afgenomen bij zestig dieren om na te gaan of er antistoffen aanwezig waren tegen deze ziekten.

Antistoffen

Omdat de dieren geen ziekteverschijnselen hebben en er geen antistoffen in het bloed zijn aangetoond, worden er geen extra controles meer uitgevoerd. De dierenarts van het bedrijf neemt de normale controles weer over. Nu zeker is dat er geen ziekten zijn, kan het bedrijf de gebruikelijke bedrijfsvoering bovendien weer oppakken.


Door de varkensstalbezetting was er volgens de NVWA een reële kans op uitbraak van ziekten. De varkenshouder, zijn dierenarts en de NVWA hebben toen afgesproken dat het bedrijf drie weken geen dieren zou aan- of afvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer