Journalistieke+prijs+voor+serie+over+vegagressie
Nieuws
© NVLJ

Journalistieke prijs voor serie over vegagressie

Journalist Caroline van der Plas van het vakblad Pig Business is de winnaar van de Gouden Greep 2018. Ze krijgt deze prijs van de Nederlandse Vereniging voor de land- en tuinbouwjournalistiek (NVLJ) voor een serie artikelen over dieractivisten en vegagressie.

De Gouden Greep is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de land- en tuinbouwjournalistiek (NVLJ). Naast een Gouden Greep voor Caroline van de Plas, was er een Zilveren Greep voor Joop Bouma en Hans Marijnissen voor hun bijdrage ‘De Staat van de Boer’, een serie artikelen die in 2018 verschenen in het dagblad Trouw. De Bronzen Greep werd door de jury toegekend aan de podcast ‘Pawel, de Poolse plukker’ van Maartje Duin.

De Gouden Greep kreeg Van der Plas voor haar artikelenreeks ‘Vegagressie rukt op’. Volgens de jury heeft ze ten opzichte van sommige andere inzendingen een klein onderwerp, vegagressie, gekozen. Maar dit onderwerp heeft ze met een goede blik en een hoog abstractieniveau uitstekend belicht, zo liet de jury weten. Ze kreeg daarmee de voorkeur boven een serie artikelen over zonneparken op het platteland van Nieuwe Oogst.

‘Van der Plas laat alle kanten van het onderwerp zien en horen. Het thema is actueel. En de manier waarop ze het belicht, getuigt van moed en durf. Want de sector zit er in vele opzichten niet op te wachten dat het onderwerp zo wordt besproken. Voor een journaliste in haar eentje een huzarenstukje om het onderwerp op deze wijze uit te werken. En dat in een blad voor boeren’, aldus de jury. Deze is bovendien van mening dat de bijdrage van Van der Plas een groter publiek verdient dan het in de agrarische media krijgt. ‘Echt een mooie landbouwjournalistieke productie’, stelt de jury vast.

Trouw geeft de burger inzicht in de worsteling van de boer

Jury van de Gouden Greep

Opinieonderzoek

De Staat van de Boer van Trouw-redacteuren Joop Bouma en Hans Marijnissen werd beloond met de Zilveren Greep. De jury over de productie: ‘Deze staat als een huis’. De jury waardeerde de veelzijdigheid, ondersteund met opinieonderzoek. ‘Het is geen eendagsvlieg die voorbij komt. De redacteuren leggen duidelijk de gevoeligheden bloot die spelen in de relatie boer en burger.’

Naast dat De Staat van de Boer de relatie van de agrarische sector met de samenleving belicht, is er ook oog voor de dagelijkse problematiek van de boer zelf. Daarmee geeft Trouw de burger inzicht in de worsteling van de boer. ‘Een mooie, veelomvattende productie’, concludeert de jury.

De Bronzen Greep heeft het karakter van een aanmoedigingsprijs. De jury beloont met deze prijs het journalistiek vakmanschap en doorzettingsvermogen en de ambachtelijkheid, veelzijdigheid en arbeidsethos van een journalist die een voetstuk verdient voor een bijzondere productie.

De jury was dit jaar bijzonder te spreken over de bijdrage van Maartje Duin en beloonde haar inzending met de Bronzen Greep. Het was de eerste podcast waarover de jury zich mocht buigen. De podcast werd door Duin omgedoopt tot ‘PodKas’, vanwege het feit dat deze zich afspeelt in de kassen.

Bijzonder inkijkje

Alle juryleden waren enthousiast over de manier waarop Duin het verhaal informatief, maar vooral ook persoonlijk had gemaakt. Terwijl ze daarbij duidelijk het Nederlandse luisterpubliek voor ogen hield. ‘Dit geeft een bijzonder inkijkje in het leven van arbeidsmigranten’, aldus de jury. ‘Deze bijdrage heeft eeuwigheidswaarde.’

De grepen werden maandagmiddag uitgereikt door juryvoorzitter Bert de Jong, freelance journalist/publicist. De jury was dit jaar bijzonder te spreken over het niveau van de inzendingen. ‘We hebben dit jaar eigenlijk geen enkele bijdrage direct aan de kant kunnen leggen omdat deze niet voldeed aan de kwaliteitscriteria’, stelt de jury.

De jury van de Gouden Greep bestond dit jaar verder uit Willemien de Koning (van LTO Vrouw en Bedrijf en Provinciale Statenlid Noord-Holland), Desirée Hoving (wetenschapsjournalist) en Kees Pijnappels (hoofdredacteur van Het Advocatenblad en journalist voor diverse media).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer