Groente+en+fruit+kweken+bij+45+graden+Celsius
Nieuws
© Eigen Foto

Groente en fruit kweken bij 45 graden Celsius

Groente en fruit kweken bij een gemiddelde zomertemperatuur van 45 graden Celsius. Wageningen University & Research is bezig om het in Saoedi-Arabië mogelijk te maken.

Saoedi-Arabië is heet en droog. Moeilijke omstandigheden dus voor het kweken van fruit of groente, maar niet onmogelijk. Boeren en telers in dat land zouden daarom enorm blij zijn met kennis over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Daarom helpt Wageningen University & Research (WUR) bij het opzetten van demonstratievelden verspreid over het land.

Het land is vooral bekend vanwege de teelt van dadelpalmen. Maar er worden nog veel meer gewassen geteeld. Groente, granen, voeder en fruit in plastic kassen en in de vollegrond. De oogst van die gewassen is echter laag. Dat komt vooral door het gebrek aan de kennis over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Het water is bovendien schaars en zout en het is er warm: de gemiddelde zomertemperatuur is 45 graden Celsius. Dat zorgt voor stress bij veel gewassen.

Trainingsprogramma

Samen met King Faisal University ontwikkelt WUR Glastuinbouw een trainingsprogramma voor boeren en telers in Saoedi-Arabië. Demonstratievelden spelen hierbij een centrale rol. Op zulke velden wordt onder meer getoond hoe het Integrated Pest Management werkt.

Boeren en telers zien hoe een evenwichtig gebruik van chemische middelen, natuurlijke vijanden en vallen helpen om ongedierte en ziekten te bestrijden. Speciale aandacht zal ook worden besteed aan irrigatie en bemesting. Op deze manier zien boeren en telers hoe ze hun kwaliteit en opbrengst per eenheid irrigatiewater kunnen verbeteren.

Demonstratievelden

Er komen ongeveer honderd demonstratievelden. De boeren en telers worden benaderd door King Faisal University met steun van WUR Glastuinbouw en het ministerie van Milieu, Water en Landbouw van Saoedi-Arabië, dat ook het project financiert.

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer