Weinig ziekteverwekkers op verse groenten

De risico's van verontreiniging met ziekteverwekkers bij verse, onbewerkte groenten en vers, onbewerkt fruit zijn beheersbaar. Er zijn geen structurele problemen, zo blijkt uit vijf jaar onderzoek.

Weinig+ziekteverwekkers+op+verse+groenten
© Nieuwe Oogst

Stichting Food Compass doet microbiologisch onderzoek naar ziekteverwekkers op groenten en fruit. De stichting verzamelt informatie over mogelijke bronnen en routes van microbiologische verontreinigingen. Per jaar gaat het om circa 1.400 monsters.

Het onderzoek is gericht op achttien productgroepen groenten en fruit, met analyses op verschillende ziekteverwekkers: Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, de shigatoxineproducerende E. coli (STEC), Listeria monocytogenes, salmonella, Staphylococcus aureus en E. coli.

Beheersbaar

Uit deze data blijkt dat er microbiologische risico's zijn voor groenten en fruit. Maar ook dat deze beheersbaar zijn, mits de juiste hygiëne-/voorzorgsmaatregelen worden toegepast om besmetting of vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen. In vijf jaar tijd zijn een aantal microbiologische incidenten nader onderzocht door Food Compass. Waar mogelijk zijn verbeteringen doorgevoerd op de betreffende bedrijven.

In het overgrote deel van de gevallen waarin een pathogeen werd aangetroffen, werd dit in de genomen vervolgmonsters niet meer teruggevonden. Dit laat zien dat er geen structurele problemen lijken te zijn en dat het vinden van een oorzaak/bron van de incidentele besmetting lastig is.

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer