Mooie maaisnede in de maak

Gezien de weersvooruitzichten is de kans groot dat in Noord-Nederland in de eerste helft van september een flinke snee gras kan worden ingekuild, zonder conserveringsproblemen. Wel is het onbestendig eiwit in deze kuilen waarschijnlijk hoog.

Mooie+maaisnede+in+de+maak
© Martijn van Rossum

Het grasgroei meetnetwerk, van de gezamenlijke veevoerfabrikanten en de Wageningen Universiteit, heeft namelijk ruw eiwit gehaltes van 300 gram en meer heeft gemeten. Dat is het gevolg van de grote hoeveelheid stikstof in de bodem die dankzij de regenval is gemobiliseerd. Per definitie bevat weidegras in het najaar meer onbestendig eiwit dan in het voorjaar. Wageningen Universiteit berekent een grasgroei van meer dan 100 kg drogestof per hectare per dag, nu het gewas de groeiversnellingsfase bereikt in Noord-Nederland en de weersvooruitzichten gunstig zijn.

De regionale verschillen in grasgroei zijn groot. Dat heeft te maken met de grondsoort maar ook met de regionale verdeling van de neerslag in augustus en de omvang van de verdamping in juni en juli, legt specialist Leo Tjoonk van veevoercooperatie Agrifirm uit. Langs de oostgrens is de minste regen gevallen en het meeste vocht verdampt. Maar ook daar kleurt het gras inmiddels groen en begint de groei op gang te komen, uitgezonderd een deel van de hoge zandgronden, waar het grasland onherstelbaar beschadigd is door verbranding.

Rust teruggekeerd

Dankzij de bovengemiddelde regenval in augustus in grote delen van Nederland en de gunstige weersvooruitzichten keert de rust op de ruwvoermarkt terug. In Noord-Nederland werd enkele weken geleden in paniek meer dan 80 Euro per ton snijmaïs betaald, maar inmiddels zijn de prijzen weer gezakt naar minder dan 70 euro per ton. Dit zijn prijzen voor snijmaïs die in 2017 is geoogst en waar een goede kuilanalyse bij geleverd kan worden.

Jan Bakker Fourages adviseert de snijmaïsoogst van dit jaar niet per telefoon te bestellen, als er geen goede kuilananalyse kan worden getoond. Vanwege het uitzonderlijk droge jaar is het heel moeilijk inschatten welke voederwaarde de nieuwe snijmaisoogst bevat.

Graskuil gemaakt van de vierde of vijfde snee gras had tot deze zomer de laatste jaren nauwelijks waarde. Of dat vanwege de uitzonderlijke droogte dit jaar gaat veranderen, durft Leo Tjoonk van Agrifirm niet met zekerheid te zeggen. ‘De kostprijs van graskuil van goede kwaliteit bedraagt 15 eurocent per kilo drogestof. Als er regionaal tekorten zijn is dat een richtprijs. Maar ik kan me ook voorstellen dat er volgend voorjaar wordt aangekocht, als er weer een nieuwe eerste snee gras is gegroeid.’

Graslandverbetering

Grasspecialist René Verhoeven van zaaizaadleverancier Visscher Holland benadrukt het belang van graslandvernieuwing op het juiste moment. De kwaliteit van het grasland is immers op heel veel plaatsen aanzienlijk verslechterd door de uitzonderlijk droge en zonnige zomer. ‘Wie er voor kiest om nu eerst nog een snee gras najaarsgras in te kuilen en later pas graslandverbetering toe te passen kan weliswaar eventuele tekorten nog dit jaar aanvullen, maar loopt het risico op een zeer matige voederwaarde.’

Volgens Verhoeven is het beter om deze week percelen met een groot aandeel kweek dood te spuiten. Want de omstandigheden voor onkruidbestrijding zijn nu ideaal vanwege de zeer hoge bodemtemperatuur en voldoende vocht. Of dat later dit jaar nog steeds het geval is, moet je maar afwachten. Verhoeven: ‘Najaar inzaai heeft de voorkeur zodat het voorjaar erop volgend het gras 100 procent opbrengst geeft. Bij een voorjaar inzaai mis je vaak twee gras sneden. Nu is het moment om maatregelen te nemen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer