Een+goede+zomer+voor+de+kersen
Reportage
© Peter Urbanus

Een goede zomer voor de kersen

Het was de afgelopen weken ideaal weer voor de Zeeuwse kersen, zegt Johan Elenbaas (28) uit Arnemuiden. De fruitteler werkt samen met zijn vader en oom in maatschap. De landwinkel is een belangrijke aanvulling op het inkomen.

Het weer van de afgelopen maanden maakte een goede spreiding mogelijk voor de kersenpluk, volgens Johan Elenbaas. 'We zijn begonnen in juni, iets vroeger dan normaal. Door de aanvankelijk koude bloeiperiode loopt de oogsttijd wat langer door.'

Zaterdag 20 juli hield het bedrijf ook een kersenplukdag. Het bedrijf telt 26 hectare kersen, appels en peren en een eigen landwinkel aan de Langeweg. Elenbaas is opgegroeid op het familiebedrijf en zit sinds zo'n zes jaar in de maatschap. Op termijn moet hij de kar alleen gaan trekken.

Samen met vader Jaco en oom Marcel Elenbaas teelt hij vijftien verschillende kersenrassen, van vroege tot late. De vroege rassen zijn lastiger af te zetten aan de supermarkten. 'De handel vraagt om wat hardere, rode Hollandse kersen. Dat komt de smaak niet altijd ten goede, maar we plukken ze wat roder vanwege de houdbaarheid in de retail', vertelt Elenbaas.

De winkel zorgt voor een constantere inkomstenstroom voor het bedrijf

Johan Elenbaas, fruitteler in Arnemuiden

Duurdere producten

'Hollandse kersen zijn wel relatief duur. In landen als Spanje en Frankrijk, maar ook België, kennen ze geen overkappingen. Die investering maakt onze producten jammer genoeg duurder. Maar nu de kersenoogsten in Zuid-Europa zijn verregend, kunnen wij weer exporteren.'

Het warme weer en de relatief frisse nachten van half juli waren volgens Elenbaas perfect voor de kersen, maar dan moet het niet warmer worden. 'Vorig jaar was het rond deze tijd niet meer te doen. Vanwege de hitte was het plukken halverwege de dag al gedaan.'

De Zeeuwse fruitteler legt zich verder toe op de teelt van Wellant-appels, een vrij nieuw ras dat heel aromatisch is en zowel geschikt voor directe consumptie als voor gebruik in bakproducten. Bovendien zijn deze appels lang houdbaar.

Conceptras Xenia

'Een makkelijke appel', vindt Elenbaas. Daarnaast teelt hij Conference- en Doyenné-peren en het nieuwe ras Xenia. 'Het is een conceptras van een telersvereniging. De leden krijgen een alleenrecht om Xenia-peren te telen en verhandelen. Eerlijk gezegd verwacht ik dat de Conference vanwege het overaanbod een aflopend verhaal gaat worden.'

In de paden tussen zijn appel- en perenbomen groeit volop klaver. Een bewuste keuze, zegt Elenbaas. Klavers zijn goed voor de stikstof in de bodem en je helpt er de bijen en andere bestuivers mee. Die hebben dan gedurende de rest van de zomer ook voedselaanbod.

Voor het sorteren werkt Elenbaas samen met collega Thijs van Overloop. 'Je hoeft niet alles zelf te doen', stelt hij. 'De samenwerking is een succes. Al het fruit wordt gesorteerd bij Fruit Packing Zeeland in Kapelle. Ze sorteren daar op kwaliteit, formaat, hardheid, of juist zachtheid en kleur. Op die manier besparen we veel geld op arbeid.'

In de paden tussen de appel- en perenbomen groeit volop klaver.
In de paden tussen de appel- en perenbomen groeit volop klaver. © Peter Urbanus

Seizoensarbeiders

Voor de pluk doet Elenbaas een beroep op Polen en Bulgaren, al is zijn ervaring met Oost-Europese seizoensarbeiders wisselend. Scholieren zijn lastiger te porren voor dit werk en als dat al lukt, merkt hij dat ze steeds meer moeite hebben om zich langere tijd op een taak te concentreren.

Watertekort was ten tijde van dit gesprek nog niet echt een probleem, al merkt Elenbaas dat de druk op de landbouwwaterleiding afneemt en op bepaalde percelen onvoldoende is. 'Dat betekent dat er op sommige percelen geen homogene productie mogelijk is. We hebben wel geïnvesteerd in silo's, om water te bufferen. Die zijn aangesloten op de landbouwwaterleiding en sijpelen langzaam vol. We konden een paar keer per dag water daaruit gebruiken, maar nu is het al niet meer voldoende.'

In de nabije toekomst wil Elenbaas via digitale monitoring meer inzicht krijgen in de bodemvochtigheid, zodat hij beter weet wat de bevloeiing precies doet in de bodem.

Landwinkel

'Landwinkel Elenbaas zorgt voor een constantere stroom aan inkomsten, ook tijdens de mindere jaren', vertelt de fruitteler. Vooral de inkomsten uit appels en peren willen van jaar tot jaar nogal eens schommelen. Toeristen, passanten en vaste klanten weten de ruim gesorteerde winkel goed te vinden. Behalve groente en fruit vind je er streekproducten, zoals boerenkaas, wijnen, speciaalbier en vruchtensappen, waaronder het eigen kersensap van Elenbaas.

Vader Jaco Elenbaas zit in het bestuur van de landelijke Landwinkel Coöperatie. Johan Elenbaas constateert dat het aantal boerderijwinkels sterk is toegenomen op het Zeeuwse platteland. Wel denkt hij dat een boerderijwinkel alleen kan overleven als de ondernemer er voluit achter staat.

Elenbaas broedt op plannen voor een winkeluitbreiding, waarbij de winkel in een nieuw te bouwen loods zou worden ondergebracht. 'Dat moet dan financieel wel haalbaar blijken', besluit hij.

Betere bestuiving door eigen bijen
Johan Elenbaas imkert al sinds zijn twaalfde en heeft 25 bijenvolken. Het is zowel een hobby als een bedrijfsmatig noodzakelijke keuze, zegt hij. De honing zet hij af via de eigen winkel. Daarnaast koopt hij hommels in en kweekt hij zelf metselbijen, een van de bekendere soorten wilde solitaire bijen. 'Het loont, want ik zie dat de bestuiving van de fruitbomen en gewassen beter is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer