Teler plukt hoogstamkersen niet meer

Kersenteler Roel Wellner uit Est gaat zijn kersen in de 72-jarige hoogstamboomgaard niet meer plukken. De oogst kan niet uit.

Het is moeilijk om mensen te vinden die het fruit kunnen en willen plukken. 'Dit is niet meer te doen. Het is over en sluiten', vertelt Wellner. 'Natuurlijk vinden wij het jammer. Hoogstamboomgaarden horen bij het Betuwse landschap. Het is nu eigenlijk nostalgie geworden, maar het is voor ons en andere telers economisch niet meer verantwoord.'

Het risico in de hoge bomen is te groot. De kosten worden te hoog. En daarnaast kan er niet gespoten worden tegen de Suzuki fruitvlieg. 'Die kersen zien er niet uit. Er zit overal rot. Het insect boort zich in de rijpe kersen en dan bederven ze van binnenuit.'

Zijn zonen hebben iets verderop een moderne kersenplantage. 'Die zit helemaal onder de kappen en is speciaal voor de Suzuki fruitvlieg ingedekt. Dat zijn goede kersen.' In zijn kraam net buiten Geldermalsen liggen dan ook de kersen van zijn zoons.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer