Kers komt uit kers met inklapbare steel

De kersvormige kramen met een inklapbare steel van KersVers Fruit in Nijmegen zijn 's zomers een opvallende verschijning. Eigenaar Paul Roelofsen teelt kersen en regelt ook de in- en verkoop van de regionale producten van coöperatie Oregional.

Kers+komt+uit+kers+met+inklapbare+steel
© Vidiphoto

Al op zijn vijftiende plukte Paul Roelofsen samen met zijn broertje kersen in de boomgaard bij het melkveebedrijf van zijn ouders. Ze verkochten de kersen aan de plaatselijke supermarkt en verdienden zo hun vakantiegeld. Roelofsen kreeg steeds meer plezier in de kersenteelt en heeft nu een professionele kersenboomgaard met zeventien soorten kersen, vroege en late soorten, zodat hij het hele kersenseizoen kan oogsten.

'Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. In het najaar heb ik de bomen gesnoeid en ik verheug me er al op dat er in maart weer blad aan komt, in mei de bloesem en vervolgens de vruchten. Ieder jaargetijde is mooi', zegt de eigenaar van KersVers Fruit in Nijmegen.

Rassen

In de 2 hectare grote boomgaard stonden hoogstambomen, die Roelofsen heeft vervangen door lage en halfstamexemplaren. 'Het duurt vier tot vijf jaar voordat een boom vruchten draagt, dus alles in één keer vervangen was geen optie. Ik had niet veel kennis van de kersenteelt, maar je doet vanzelf ervaring op. Soms gaat het minder goed. De Burlat is een vroeg ras, maar ik vind het een kers van niks, die meteen kapotspringt, als het regent. Die poot ik nooit meer. Maar Annabella met de lange steel, Schneiders, Castor, Regina en Kordia zijn prima rassen.'

Ik verkoop mijn kersen zelf, want ik vind het waanzin dat een ander jouw prijs bepaalt

Paul Roelofsen, eigenaar KersVers Fruit in Nijmegen

Een groot succes is de kersenkraam, die Roelofsen samen met een kunstenaar heeft ontworpen als afstudeerproject voor HAS Hogeschool. 'In de ondernemersklas kregen we de opdracht om een bijzonder project te bedenken om een bepaald product in de markt te zetten. Mijn kersenkramen staan nu in het kersenseizoen op verschillende plaatsen in de regio. Wel op plaatsen waar mensen bekend zijn met kersen, anders verkoopt het niet.'

Opvallende verschijning

De polyester kers van 4 meter lang en bijna 5 meter hoog is een opvallende verschijning, die in de zomer veel bezoekers trekt. Omdat de steel te hoog was om onder viaducten door te rijden, is deze inklapbaar gemaakt.

Met KersVers Fruit vaart de ondernemer zijn eigen koers. 'De kersenbomen staan in lichte kleigrond en relatief ver van elkaar, 4 tot 5 meter. Daardoor krijg je de beste kersen, omdat ze allemaal evenveel licht krijgen', legt hij uit.

Rechtstreekse verkoop

'Ik verkoop mijn kersen zelf aan kopers, die van heinde en verre komen. Bij de veiling moet je maar afwachten wat je krijgt. Het kan niet zo zijn dat een ander jouw prijs bepaalt. Dat vind ik waanzin. Ik doe geen dingen omdat we die altijd zo hebben gedaan en had als jongen snel in de gaten dat ik met de verkoop langs de weg meer verdiende dan met een baantje bij de supermarkt. Dat ondernemende heb ik van mijn ouders geleerd. Zij namen me als jochie van twaalf jaar al mee om kalfjes te verkopen.'

Omdat Roelofsen niet van de kersenteelt alleen kan leven, is hij ook betrokken bij Oregional. Dat is een coöperatie van boeren en telers uit de regio Arnhem, Nijmegen en de Liemers, die levert aan zorginstellingen, horeca en particulieren.

Droom

'Het was mijn droom om zo'n bedrijf te hebben en de coöperatie heeft mij als ondernemer gevraagd om de kar te trekken. Ik houd me bezig met het regelen van de in- en verkoop en stuur de vijf tot zes chauffeurs aan, die dagelijks de producten ophalen bij de aangesloten boeren. Die leveren ze direct aan onze afnemers in de regio. Ik vind het leuk om te doen en nodig bezoekers graag uit voor een rondleiding door de boomgaard', zegt de teler.

Voordelen van rechtstreekse verkoop zijn volgens de ondernemer de korte lijnen en het geringe aantal schakels in de keten. 'Daardoor is het product verser, als het op de plaats van bestemming komt, vangen boeren een eerlijkere prijs en hoeven afnemers niet meer te betalen', zegt hij.

Gezondere voeding in zorg

'De afgelopen jaren zie je dat ze in de zorg anders beginnen te denken en dat ze stappen zetten naar gezondere voeding. Patiënten zijn daar echt blij mee, want maaltijden die bereid zijn met verse producten, smaken veel lekkerder dan kant-en-klare gerechten. Instellingen moeten daarvoor wel een eigen keuken hebben en durven te verduurzamen. En het lijkt misschien wel duurder, maar als je met de seizoenen meegaat, valt dat best mee. In de winter kun je heerlijke salades met kool bereiden. Tevens haal je vier tot vijf schakels uit de keten, waardoor de prijzen concurrerend en de producten verser zijn.'

In de toekomst wil Roelofsen Oregional als handelsmerk verder uitbouwen. 'Ik ben ervan overtuigd dat we door samenwerking en eerlijke communicatie allemaal sterker worden, ook in de markt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer