Salderingsregeling+zonnepanelen+verlengd+tot+2023
Nieuws
© Han Reindsen

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt in de huidige vorm verlengd tot 2023. Vanaf dat jaar wordt het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd.

Dat maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend. Januari was hij nog van plan de salderingsregeling tot 2021 te handhaven, dat wordt nu dus twee jaar langer.

Na 2021 zou er een nieuwe terugleversubsidie van start gaan, maar marktpartijen dienden te veel bezwaren in. Vooral de administratieve lasten zouden te hoog worden. Met de keuze van Wiebes om de salderingsregeling langer te handhaven is de terugleversubsidie definitief van de baan.

Opgesplitst

Bij de afbouw van de salderingsregeling na 2023 kan de opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent worden verrekend met de aangekochte elektriciteit. De betaling voor teruggeleverde zonnestroom wordt dan opgesplitst in een vergoeding door het energiebedrijf en een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting. Die laatste vergoeding neemt langzaam af waardoor de eigenaren van zonnepanelen vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugkrijgen.

'Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd, waarbij de hoogte van het fiscale voordeel geleidelijk afneemt tot nul in 2031. De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder subsidie via de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk', stelt Wiebes in de een brief aan de Tweede Kamer.


De komende maanden werkt het kabinet de vormgeving van de salderingsregeling vanaf 2023 uit. Uitgangspunt is dat dit tot en met 2030 binnen hetzelfde subsidiebudget van 2,6 miljard euro blijft dat door het kabinet was uitgetrokken voor de oorspronkelijk beoogde terugleversubsidie.

Zonneparken

De Volkskrant meldt op basis van CBS-cijfers dat het totale vermogen van zonneparken vorig jaar fors is toegenomen. Stond er in 2017 nog voor 98 megawatt op 22 zonneparken aan panelen opgesteld in 2018 verviervoudigde dat naar 444 megawatt op 65 zonneparken.

Het totale vermogen aan zonnepanelen groeide in 2018 met 52 procent naar 4.400 megawatt. Het opgestelde vermogen op daken van woningen steeg met 37 procent. Het merendeel van het zonnevermogen ligt nu nog op woningdaken, maar zonneparken op weilanden, akkers en andere gronden maken een opmars.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer