Vechtstromen+verbiedt+water+oppompen+bij+kwetsbare+natuur
Nieuws
© Werkgroep Behoud de Peel

Vechtstromen verbiedt water oppompen bij kwetsbare natuur

Waterschap Vechtstromen stelt per direct een grondwateronttrekkingsverbod in bij kwetsbare natuur. Dat geldt voor het beheergebied ten zuiden van de Overijsselse Vecht: Twente en een deel van Salland.

Het verbod geldt voor grondwateronttrekkingen in gebieden die binnen een afstand van 200 meter van kwetsbare natuurgebieden liggen. Het waterschap wil zo onherstelbare schade aan kwetsbare grondwaterafhankelijke natuur voorkomen. Vechtstromen komt tot de maatregel, omdat het neerslagtekort bij het weerstation Twente is opgelopen tot 273 millimeter. Het criterium voor ingrijpen ligt op 250 millimeter.

Naar verwachting wordt op korte termijn ook bij het meetstation Hoogeveen de kritische grens van 250 millimeter bereikt. Daar ligt het tekort momenteel op 246 millimeter. Wanneer neerslag uitblijft, wordt dan ook ten noorden van de Overijsselse Vecht een grondwateronttrekkingsverbod in de beschermingszone van kwetsbare natuur verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
Meer weer