Beregeningsverbod+Drentse+Veenkoloni%C3%ABn+opgeheven
Nieuws
© Koos van der Spek

Beregeningsverbod Drentse Veenkoloniën opgeheven

Waterschap Hunze en Aa's heeft het beregeningsverbod opgeheven voor oppervlaktewater in het Drentse deel van de Veenkoloniën. Dat kan omdat de aanvoer vanuit de Hoogeveense Vaart weer is hersteld.

Daarnaast is de doorstroming naar het noordelijke gedeelte van dit gebied ook verbeterd, meldt het waterschap. Dat is vooral het gevolg van minder verdamping door de daling van de temperatuur; zowel overdag als 's nachts.

Het verbod werd op 17 juli ingevoerd, omdat het waterschap in het gebied tussen Barger-Compascuum en Nieuw Buinen het zomerpeil niet langer kon handhaven. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid beregenaars. Eerder al vroeg het waterschap de beregenaars zoveel mogelijk 's nachts te beregenen. Toen bleek dat er ook overdag werd beregend, stelde het waterschap een beregeningsverbod voor de dag in.

Droge watergangen

In het gebied wordt water aangevoerd vanuit de Hoogeveense Vaart. Dat verliep goed. Maar vanaf daar moet het waterschap het gebied tot aan Nieuw Buinen en omgeving voeden. Voordat het water daar aan kwam, bleek het echter al door de beregenaars uit de watergangen onttrokken. In het gebied zitten ongeveer vijftig beregenaars, met één of meerdere haspels.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer