Hunze+en+Aa%27s+stelt+beregeningsverbod+in
Nieuws
© Koos van der Spek

Hunze en Aa's stelt beregeningsverbod in

Hunze en Aa's stelt vanaf woensdag 31 juli voor overdag een beregeningsverbod in voor het Drentse Aa-gebied, de Veenmarken en het Groningse Duurswold.

In het Drentse Aa-gebied geldt een beregeningsverbod uit grondwater. Tussen 19 uur en 7 uur mogen boeren en telers er beregenen. In de Veenmarken en Duurswold geldt overdag een beregeningsverbod uit oppervlaktewater. Ook in deze gebieden mogen boeren en telers tussen 19 uur en 7 uur beregenen.

Na de droge zomer van 2018 hebben de grondwaterstanden in het Drentse Aa-gebied zich niet hersteld naar normale waarden. De uitgangssituatie voor grondwater was daarom al niet rooskleurig, stelt het waterschap. Door het neerslagtekort is de grondwaterstand op vele plaatsen nog lager dan vorig jaar. Dat geldt zowel voor de landbouw, natuur als ook de drinkwatervoorziening. Er is dagelijks overleg met boeren.

Grondwater

De handhavers van het waterschap zien erop toe dat boeren overdag niet beregenen. Hunze en Aa's verzoekt agrarische ondernemers zo zuinig mogelijk met het grondwater om te gaan en alleen te beregenen als verlies van de oogst dreigt.

Voor het gebied Veenmarken geldt het beregeningsverbod voor oppervlaktewater overdag. De aanvoer van IJsselmeerwater via de (Verlengde) Hoogeveense Vaart en het Van Echtenskanaal gaat moeizamer. Ook voor Duurswold is een beregeningsverbod voor overdag uit oppervlaktewater van toepassing.

Oppervlaktewater

Door de combinatie van hoge temperaturen (snelle verdamping), extreem lage grondwaterstanden en veel beregenen, is het niet meer mogelijk om voldoende water (op alle plekken) in de stroomgebieden te krijgen. Ook hier mag uit oppervlaktewater alleen beregend worden tussen 19 uur en 7 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer