Neerslagtekort loopt verder op

Ondanks de regen van de afgelopen weken is er in Oost- en Zuid-Nederland nog steeds sprake van een groot neerslagtekort. Dat loopt echter wel verder op en dat heeft gevolgen voor de landbouw en natuur. Dat melden Rijkswaterstaat, de waterschappen en het KNMI in hun droogtemonitor.

Neerslagtekort+loopt+verder+op
© VidiPhoto

Landelijk gezien ligt het neerslagtekort op 159 millimeter. Dat tekort is groter dan het langjarig gemiddelde voor de tweede helft van juli (circa 100 millimeter), maar aanzienlijk minder dan de recordjaren 2018 en 1976 toen het tekort was opgelopen naar 250 millimeter. De komende twee weken wordt een stijging van het neerslagtekort naar ongeveer 170 tot 200 millimeter verwacht. In het Oosten, vooral in Twente en Oost-Gelderland, is het neerslagtekort het grootst, 224 millimeter.

Drooggevallen beken

In de gebieden waar geen of beperkte wateraanvoer uit het hoofdwatersysteem mogelijk is, zijn de gevolgen van het neerslagtekort duidelijk merkbaar, met name in Twente en de Achterhoek. Grondwaterstanden waren al laag en nemen op veel locaties verder af. Het aantal beken dat droogvalt, neemt toe. Neerslag is nodig om tot verbetering van de situatie te komen.

Grondwaterstanden blijven in het Oosten en Zuiden op veel plaatsen te laag. Op de hoge zandgronden melden waterschappen dat de natuur en landbouw in een aantal gebieden door de droogte sterk onder druk staan. Deze gebieden zijn afhankelijk van neerslag en kunnen niet uit de grote rivieren en kanalen van water worden voorzien. Enkele waterschappen in het Oosten en Zuiden hebben hun reeds geldende onttrekkingsverboden uitgebreid, onder meer met enkele onttrekkingsverboden uit grondwater.

Rijnaanvoer

De aanvoer van de Rijn bij Lobith is momenteel ongeveer 1.390 kubieke meter per seconde (m3/s) en daalt komende week tot mogelijk rond 1.200 m3/s. Dat is laag voor de tijd van het jaar, maar voldoende om in de watervraag te voorzien, staat in de droogtemonitor.

Vanaf het weekend stabiliseert de aanvoer naar verwachting tussen 1.200 en 1.400 m3/s. De aanvoer van de Maas is aanhoudend laag, maar voldoende. Rijkswaterstaat laat in overleg met de waterschappen het gemiddeld waterpeil in het IJsselmeergebied en daarmee de voorraad water stijgen tot de bovengrens van het peilakkoord, 10 centimeter onder NAP. Op enkele lokale uitzonderingen na is er weinig of geen sprake van verzilting, zowel in het hoofdwatersysteem als in de regionale watersystemen.

Regen verwacht

Tot komend weekend is het zeer warm en droog. In het weekend wordt regen verwacht en daarna een overgang naar een normaal weerbeeld voor deze tijd van het jaar. Tot donderdag 25 juli is het in de stroomgebieden van Rijn en Maas droog en zeer warm onder invloed van een hogedrukgebied.

Vrijdag valt naar verwachting enkele millimeters regen in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas. Het weekend trekt een storing over de stroomgebieden, waardoor er dagelijks 10 tot 20 millimeter neerslag valt. Na het weekend is er iedere dag kans op regen, maar blijven de hoeveelheden beperkt tot enkele millimeters per dag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer