Meer+appels+en+minder+peren+verwacht+in+Nederland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer appels en minder peren verwacht in Nederland

De appeloogst is dit jaar met 285 miljoen kilo naar verwachting 7 procent groter dan vorig jaar. De perenpluk wordt met 379 miljoen kilo zo'n 6 procent lager ingeschat.

Dat blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming. In de periode van 11-22 juli zijn metingen gedaan in boomgaarden representatief verdeeld over Nederland. Appels worden dit jaar op 6.470 hectare geteeld, blijkt uit cijfers van CBS. Jaarlijks krimpt het appelareaal een paar procent. Meer dan de helft van het oppervlak is te vinden in het midden van ons land.

Elstar is met een aandeel van ruim 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 118 miljoen kilo Elstar geoogst. Het tweede ras is Jonagold (inclusief Jonagored) zo'n 68 miljoen kilo. GroentenFruit Huis en NFO gaan uit van een mooie uniforme appeloogst.

Peren

De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.100 hectare. In de afgelopen vijf jaar steeg het oppervlak bijna 10 procent. De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 292 miljoen kilo. Naar verwachting heeft de Conference peer een authentieke kleur en is deze mooi van maat.

Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen, waarbij wordt uitgegaan van 25 miljoen kilo en 24 miljoen kilo. Vanaf half augustus is de nieuwe oogst van appels en peren beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer