Uitbreidingsplannen+bloembollentelers+fors+gestegen
Nieuws
© Peter Wijnands

Uitbreidingsplannen bloembollentelers fors gestegen

Het percentage bloembollentelers dat wil uitbreiden steeg in 2018 ruim 13 procent naar 27,6 procent. In 2017 was 14,5 procent bereid om uit te breiden.

Het percentage stoppers daalt licht. Dat blijkt uit de jaarlijkse BloembollenScanner van AgriDirect onder 850 bloembollentelers die eind 2018/begin 2019 heeft plaatsgevonden. In de periode 2013 tot en met 2015 ziet AgriDirect een stijgende trend bij het percentage uitbreiders. In 2016 is deze trend doorbroken. Dit jaar slaan de bloembollentelers opnieuw de weg omhoog in wat betreft uitbreidingsplannen.

In totaal geeft 27,6 procent van de telers aan het bedrijf uit te willen breiden of op te laten volgen. Het percentage uitbreiders is met 37,8 procent het hoogste bij hyacintentelers. De lelietelers zijn met 24,6 procent het minst bereid om hun bedrijf uit te breiden.

Stoppers

Het percentage stoppers daalt in 2018 licht ten opzichte van 2017 (0,8 procent). Het aantal bedrijven dat wil stoppen of langzaam wil afbouwen, is het hoogst bij de tulpentelers (5,7 procent). De bloembollentelers met de minste beëindigingsplannen bevinden zich onder de hyacintentelers (2,2 procent).

In totaal rekent 34,5 procent van de Nederlandse bloembollenbedrijven op een opvolger. Daarmee ligt het percentage iets hoger dan in 2017 (33,2 procent). Op 15,9 procent van deze bedrijven staat een opvolger klaar om het stokje over te nemen, op 18,6 procent van de bedrijven is de opvolger reeds in de maatschap opgenomen. Er kan geconcludeerd worden dat het percentage opvolgers de laatste jaren relatief stabiel gebleven is.

Trends

'We herkennen een aantal trends uit het onderzoek. De leliemarkt is op dit moment ingewikkeld', erkent voorzitter René le Clercq van ketenorganisatie KAVB. 'Dat zien we terug in een dalend areaal en aan de terughoudendheid van de lelietelers. De helft van onze sector bestaat uit tulpen en daar is de teneur overwegend positief.'

Het aantal snijtulpen groeit al jaren. 'We verwachten dat die groei de komende jaren doorzet. Voor een aantal teelten, waaronder de hyacinten, is de markt al een aantal jaar stabiel. Dat biedt vertrouwen voor de ondernemers van vandaag om hun bedrijf voort te zetten en voor de ondernemers van morgen om het bedrijf over te nemen.'

Rendabel

Le Clercq wijst er op dat de sector alleen kan bestaan op basis van rendabele bedrijven maar ook van jonge ondernemers die zin hebben om het bedrijf over te nemen. 'Daarom zijn we blij dat het onderzoek ook op dat gebied een positieve trend laat zien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer