Slimme+gewasbescherming+met+Vlaamse+technologie
Nieuws
© Han Reindsen

Slimme gewasbescherming met Vlaamse technologie

Slimme camera's of drones op trekkers kunnen plantenziektes in landbouwgewassen detecteren. Die Vlaamse technologie is te gebruiken bij alternaria in aardappelen en bacterievuur in fruitteelt.

Landbouwers kunnen zo lokale ziektehaarden op hun percelen opsporen en behandelen met behulp van precisielandbouw. Dat leidt tot betere gewasbescherming en verkleint tegelijkertijd de milieu-impact.

Proeftuin 'Smart Farming 4.0' wordt door de Vlaamse overheid georganiseerd, ontwikkeld en demonstreert de komende drie jaar gebruiksvriendelijke en bedrijfszekere toepassingen voor de aardappel- en fruitteelt. Hiervoor slaan zeven onderzoekscentra de handen in elkaar.

Ziektebestrijding

Om zware oogstverliezen te vermijden, mikken boeren vandaag de dag nog vaak op het toedienen van een gelijkmatige bedrijfszekere dosis pesticide over het hele perceel. Als de landbouwer echter weet waar de infectiehaarden zich precies bevinden, kan hij gericht ingrijpen. Belgisch onderzoekscentrum Imec ontwikkelde hyperspectrale camera's om met drones of vanaf trekkers infectiehaarden in kaart te brengen.

'Smart Farming 4.0' zal de komende drie jaar twee concrete toepassingen optimaliseren en demonstreren aan landbouwbedrijven. De eerste toepassing is het opsporen van alternaria bij aardappelen. Deze schimmelziekte is aan een opmars bezig en zorgt jaarlijks voor grote productieverliezen.

Bacterievuur

De tweede toepassing richt zich op het behandelen van bacterievuur in de fruitteelt. Deze voor peer- en appelbomen dodelijke bacterieziekte slaat elk jaar toe in Vlaanderen en zorgt voor forse economische verliezen en risico's voor de exportmogelijkheden van de Belgische fruitsector. Het is cruciaal om de infectie zo vroeg mogelijk op te sporen.

Momenteel gebeurt dat nog op basis van arbeidsintensieve visuele inspecties. Maar dankzij automatische herkenning kunnen fruittelers de ziekte sneller en goedkoper opsporen. Daarna kunnen ze aangetaste takken of bomen snel verwijderen, zodat de besmetting beperkt blijft.

Partners

Voor proeftuin 'Smart Farming 4.0' werken zeven Belgische onderzoekscentra samen. Dat zijn ILVO, Imec, Proefcentrum Fruitteelt vzw, VITO, KU Leuven, Flanders Make en innovatiecluster Smart Digital Farming.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer