Telers zuchten onder extreme hitte

De tropische hitte van de afgelopen dagen betekent voor glastuinders vooral het aanpassen van werktijden en het kritisch volgen van de groei. 'De planten groeien zichzelf voorbij.'

Telers+zuchten+onder+extreme+hitte
© Twan Wiermans

Nadat het KNMI temperaturen boven de 35 graden voorspelde, zette het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deze week het Nationaal Hitteplan in werking. Glastuinbouw Nederland adviseerde, met de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas), telers gepaste maatregelen te nemen.

'De tips slaan aan. Glastuinbouw Nederland heeft 'geen signalen ontvangen van telers met hitteproblemen', stelt woordvoerder Jakoline van Straalen.

Tropenrooster

Vrijwel alle telers schakelen bij deze extreme hitte over op een tropenrooster met aangepaste werktijden. 'We proberen zoveel mogelijk uit de kas te blijven', zegt gerberakweker Simon Zwarts in Mijdrecht. 'We beginnen nu om half zes en werken tot tien uur, uiterlijk half elf. Het gros van het personeel gaat om twaalf uur naar huis, in plaats van om twee, drie uur.'

Komkommerteler Piet Reijm in Berkel en Rodenrijs paste de werktijden voor de veertig medewerkers ook aan. 'We beginnen nu om zes uur, in plaats van zeven. En we stoppen uiterlijk om drie uur, in plaats van half vijf.' Bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker beginnen de werknemers niet vroeger dan normaal, wel stoppen ze eerder.

Voorzorgsmaatregelen

Het tekent de sector, die gewend is aan hoge temperaturen. Deze neemt de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals dakberegening en het extra schermen of meer krijten, wat scheelt in instraling van de zon. 'De telers houden er goed rekening mee', signaleert Albert van der Burg, branchespecialist glastuinbouw bij Stigas. Wel raadt hij werkers in de kas aan voldoende water te blijven drinken. 'Dat is een valkuil.'

De gewassen krijgen eveneens extra water. 'Normaal krijgen onze gerbera's zo'n tien keer per dag water, nu loopt dat op tot vijftien keer', vertelt Zwarts. Het helpt niet de terugloop in kwaliteit te voorkomen. 'Je ziet dat de planten te hard groeien. De handel is momenteel dan ook echt droevig.'

Die extra groei is voor komkommerteler Reijm juist een uitkomst. 'Ze groeien als kool. Deze periode heet niet voor niets komkommertijd. En de prijzen zijn goed, het is ook echt een saladegroente.' Dat ziet ook tomatenkweker Ted Duijvestijn. 'De consumptie stijgt, de prijzen zijn normaal.' Hij ziet juist nu een extra uitdaging. 'Met deze hitte draait het om vakmanschap en teambuilding, om het gewas zo optimaal mogelijk te telen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer