Boeren blussen twee akkerbranden

Boeren en loonwerkers hebben dit weekend de brandweer geholpen bij het blussen van twee grote akkerbranden in Drenthe en Groningen. Zondagmiddag brandde een groot deel van een perceel gerst in Oranje af. Zaterdag brak brand uit op een graanstoppel in Blijham.

Boeren+blussen+twee+akkerbranden
© De Vries Media

Het perceel gerst in Oranje werd op het moment dat de brand uitbrak gecombined. Akkerbouwer en loonwerker Marco Pomper uit Oranje was de eerste die bij de brand aankwam. Hij bestreed het vuur met een paar mesttanken vol met water.

'We hadden net mest uitgereden. De mesttank stond direct voor het grijpen. De vlammen kwamen recht op een dichtstbijzijnde boerderij af. Hij heeft geprobeerd te redden wat er te redden viel', vertelt Pompers broer Martin. Brandweerkorpsen uit Smilde, Beilen, Hoogeveen, Westerbork, Appelscha, Vries en Dwingeloo bestreden de brand. 'Mijn broer was toch wat geschrokken. De vlammen kwamen dichtbij de trekker. Hij was bang om ingesloten te worden door het vuur.'

Stoplijn

In het Groningse Blijham maakten boeren een stoplijn. Door een geul te graven en grond om te ploegen, kon worden voorkomen dat het vuur zich steeds verder kon blijven uitbreiden. De wind zorgde met name voor een snelle uitbreiding van het vuur.

De grond in het afgebrande gebied is inmiddels omgeploegd om ervoor te zorgen dat de brand niet alsnog oplaaide. Een op het perceel geparkeerde trekker brandde volledig uit. Over de oorzaak van de branden is nog niets bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer