Hitterecord+na+75+jaar+gesneuveld
Nieuws
© Archief

Hitterecord na 75 jaar gesneuveld

Het Nederlands hitterecord is na 75 jaar gebroken. In Gilze-Rijen is woensdag om 14.57 uur een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Het KNMI verwacht dat het kwik donderdag verder stijgt tot boven de 39 graden.

Het oude record was 38,6 graden en werd 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Dat record kwam vorig jaar al binnen bereik in Westdorpe (Zeeland) en Arcen (Limburg), maar toen bleef het kwik steken op 38,1 graden.

De hitte komt bovenop het grote neerslagtekort in het oosten en zuiden van Nederland. Bovendien zijn daar ook de grondwaterstanden laag. Deze gebieden zijn volledig afhankelijk van neerslag en kunnen geen gebruik maken van water uit de grote rivieren en kanalen.

Opwarming

De droogte is volgens het KNMI een van de redenen waarom het hitterecord juist nu sneuvelt. Normaliter remt het vocht in de bodem de opwarming van de buitenlucht af. In droge gebieden als rond Gilze-Rijen is daar geen sprake meer van.

Waterschappen hebben in het Oosten en Zuiden verschillende beregenings- en onttrekkingsverboden ingesteld. In de week van 29 juli tot 4 augustus 2019 wordt een overgang naar normaal weer voor de tijd van het jaar verwacht, meldt een droogte-update van Rijkswaterstaat.

Wateraanvoer

De aanvoer van water door de Rijn en de Maas is laag voor de tijd van het jaar, maar volgens Rijkswaterstaat voldoende om aan de vraag naar water te voldoen. De situatie in de laaggelegen delen van Nederland, met de mogelijkheid van wateraanvoer vanuit de grote rivieren, is grotendeels normaal. In het IJsselmeer is op dit moment de maximale hoeveelheid water beschikbaar. Er is geen sprake van verzilting op een enkele locatie na.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer