Minder weidevogels in Noord-Holland

Volgens een eerste voorzichtige schatting na afloop van het broedseizoen daalde het aantal weidevogels in Noord-Holland.

Minder+weidevogels+in+Noord%2DHolland
© Eric Daams

Dat meldt projectmedewerker Boerenlandvogels Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland. De populaties van de grutto, tureluur en scholekster namen waarschijnlijk af. Voor de kievit is dat nog niet duidelijk. De resultaten zijn sterk wisselend per gebied.

De definitieve cijfers zijn pas in het najaar bekend. 'Net als vorig jaar was het aan het begin van het broedseizoen erg droog en dat is verre van ideaal voor weidevogels', zegt Tijsen. 'Alleen de kievit, een vroege broeder, had al eieren gelegd voor de droogte echt uitbrak.'

Tweede leg

'Na hun geboorte kregen de kuikens met die droogte te maken en was er veel uitval', weet Tijsen. Vaak doet de kievit echter nog een tweede leg en die verliep beter. 'Wat dat betreft is de situatie van de kievit minder alarmerend.' De gemiddelde populaties van grutto, tureluur en scholekster daalden. Net als die van de tureluur en de scholekster. 'Door de droogte gingen ze later hun eieren leggen.'

Het plaatsen van vossenrasters en het weidevogelbeheer door de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken lijken positief uit te pakken in Waterland en op Marken. Op het eiland werd zelfs 98 procent van de kuikens vliegvlug. Voldoende broedsucces was er ook rond Castricum en Heiloo en in de Bovenkerkerpolder bij Amstelveen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer