FrieslandCampina richt weidevogelfonds op

Boeren kunnen straks met steun van FrieslandCampina, BoerenNatuur en Vogelbescherming Nederland geld krijgen voor de bescherming van weidevogels. De drie partijen hebben hiervoor een stichting opgericht: Stichting Versterking Weidevogelgebieden.

FrieslandCampina+richt+weidevogelfonds+op
© Persbureau Noordoost

Dat maakte CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina donderdagmiddag bekend tijdens het symposium Friese burgers voor Friese boeren, van gemeente Leeuwarden.

Het geld komt van klanten van FrieslandCampina, zoals cateraars die meer maatschappelijk willen ondernemen en dat ook zichtbaar willen maken, stelt Schumacher. De drie partijen gaan de plannen die boeren kunnen indienen beoordelen.

Hoeveel geld er beschikbaar komt en hoeveel boeren de partijen kunnen ondersteunen, daarover kan de topman van de zuivelcoöperatie nog geen uitspraken doen. 'We zijn nog wat voorzichtig. Er moeten effectieve plannen komen. We willen dit positief insteken en niet met extra maatregelen komen. Het moet bovendien vanuit de markt komen.'

Verantwoordelijkheidsgevoel

BoerenNatuur-voorzitter Alex Datema vindt het positief dat grote klanten van FrieslandCampina iets willen bijdragen aan biodiversiteit. 'Deze klanten krijgen steeds meer verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zien in dat de melkproducten die ze kopen ook iets betekenen voor het landschap. Er komt een beweging op gang, dat vind ik belangrijk.'

Een ander voordeel van de stichting en het private geld is dat ook boeren die geen subsidie van de provincie krijgen aan weidevogelbescherming kunnen doen, stelt Datema. Bijvoorbeeld door het aanleggen van plasdras. 'Geld van de overheid is vaak aan restricties gebonden', aldus de voorzitter.

Datema hoopt nog wel dat de scope van de stichting wordt verbreed. 'Iedereen denkt aan weidevogels, maar het landschap is veel breder dan de grutto. Ook boeren in een houtsingellandschap hebben ondersteuning nodig om de elementen te behouden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer