Stichting+neemt+%27weidevogelparel%27+Friesland+over
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

Stichting neemt 'weidevogelparel' Friesland over

Weidevogelparels in Friesland beschermen voor de komende dertig, veertig jaar. Met dat doel is Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân opgericht. De eerste aankoop wordt de plasdras van weidevogelboer Murk Nijdam uit Wommels. 'Dit is goed naar de toekomst toe, als ik er niet meer ben.'

Gedeputeerde Johannes Kramer van provincie Fryslân en wethouder Maarten Offinga van gemeente Súdwest-Fryslân startten dinsdag de herinrichting van de plasdras van 3,2 hectare van Nijdam door een stuk grond uit te graven. Om de vogels zo min mogelijk te storen, worden twee plasdrassen samengevoegd. Ook komen er vier vogelkijkhutten en een overdekt wandelpad naar de hutten.

Al in 2005 legde Nijdam plasdras aan. Hij was hiermee een van de eerste boeren in Friesland. 'Ik merkte dat er in een droog jaar minder weidevogels waren dan in een nat jaar', beargumenteert de boer die dertig koeien houdt op 40 hectare.

20 tot 25 gruttoparen

Rond die tijd kwamen er 20 tot 25 gruttoparen naar zijn land. Met de plasdras, uitgestelde maaidatum op 27 hectare, ruige mest en kruidenrijk grasland verhoogde hij dit aantal. Vorig jaar werden er honderd gruttokuikens vliegvlug. Volgens voorzitter Rendert Algra van Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân nestelt 2 procent van het totale aantal weidevogels bij Nijdam.

Dit kan niet iedere boer doen, want we moeten ook ons brood verdienen

Auke Boschma, melkveehouder in Burgwerd

Tijdens het weidevogelseizoen verzorgt het bedrijf excursies voor belangstellenden. Ook fotografen, uit binnen- en buitenland, weten het land van Nijdam te vinden. Het stijgende bezoekersaantal leidde ertoe dat de grutto's niet wilden nestelen. Om de vogels meer rust te bieden en toch meer bezoekers te kunnen trekken, wordt de plasdras nu heringericht. Doel van de stichting is om het bezoekersaantal van 1.200 mensen dit jaar te verhogen naar 4.000 in 2021.

Gebied veiligstellen

Met de overname van de plasdras wil de stichting voorkomen dat het land straks in handen komt van een intensievere boer die minder oog heeft voor weidevogels. 'Door de plasdras van Nijdam wordt het gebied veiliggesteld', stelt Algra. Nijdam is bijna zestig jaar. Hij is een kleine boer en heeft geen opvolger.'

Een andere reden is om de vrijwilligers van de Bond Friese VogelWachten (BFVW), de nazorgers, te blijven motiveren. 'Zij zijn toch wat in een negatieve spiraal gekomen, doordat ze niet meer mogen eieren zoeken.'

Realistisch

Nagedacht heeft het stichtingsbestuur of het de boerderij van de in april overleden weidevogelboer Hessel Agema uit Kollumerpomp kon verwerven. Maar dat is nog te ambitieus, stelt Algra. 'Daarvoor is 5 tot 6 miljoen euro nodig. We moeten wel realistisch blijven. Dat het bedrijf op dezelfde manier wordt voortgezet, is bijna onmogelijk.'

De gedeputeerde vindt het 'hartstikke goed' dat Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân het project met de beste plasdras van Nederland voortzet. 'Overal zie je pilots met weidevogels ontstaan, los van de overheden. Het gaat om de intrinsieke motivatie. Ook voor de vrijwilligers van de BFVW werkt dit positief.'

Zonde van gras

Melkveehouder Auke Boschma uit Burgwerd kijkt toe, terwijl Kramer met hulp van Nijdam een hap grond in de kieper werpt. Boschma vindt de plasdras bij zijn buurman mooi, maar 'ook een beetje zonde van het gras'. 'Dit is niet voor iedere boer realiseerbaar. We moeten ook ons brood verdienen.'

Leden van de Agrarische Natuurvereniging De Greidhoeke, een van de verenigingen van agrarisch collectief Westergo, kregen wel weer 'kriebels' om meer met plasdras te doen.

Ouderwetse boeren

'We steken elkaar aan. Dit jaar heb ik voor het eerst drie greppelplasdrassen voor weidevogels aangelegd. We gaan een beetje terug naar het ouderwetse boeren. We willen het de consument graag naar de zin maken, maar wij vinden het zelf ook mooi dat de weidevogels terugkomen.'

Geld binnenhalen via vrienden, legaten en subsidies
Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân komt uit de koker van de Bond Friese VogelWachten (BFVW). Voorzitter Rendert Algra noemt deze stichting een 'goededoelenstichting'. Via onder meer legaten, schenkingen en crowdfundingsacties hoopt de stichting geld binnen te halen voor haar projecten. Ook kunnen mensen vriend worden. Daarvoor heeft de stichting verschillende pakketten ontwikkeld. Het totale project bij Murk Nijdam in Wommels, inclusief aankoop van de plasdras, kost 200.000 euro. Projectleider Henk de Jong verwacht een enorm potentieel onder de 3.500 BFVW-vrijwilligers en 20.000 donateurs. Daarnaast gaat de stichting subsidie aanvragen bij grotere fondsen zoals de Postcode Loterij.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer