Waterschap+tipt+vijfduizend+boeren+over+watertekort
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Waterschap tipt vijfduizend boeren over watertekort

Wetterskip Fryslân stuurt vijfduizend boeren in Friesland en het Groningse Zuidelijk Westerkwartier deze week een folder. Die staat vol tips wat te doen bij een dreigend watertekort vanwege droogte.

Een van de adviezen is om goede afspraken met collega-boeren te maken voor het gebruik van water uit vaarten en sloten. Het waterschap raadt boeren aan om hiervoor een Whatsapp-groep te maken. Wanneer meer dan 250 kuub water in een uur wordt onttrokken, vraagt het waterschap de boer contact op te nemen met de rayonbeheerder.

Het waterschap komt met de folder nadat vorig jaar heel veel vragen zijn gesteld over onttrekking van oppervlaktewater. 'Wij hebben geleerd van vorig jaar. Dat was nieuw voor ons. We hebben nu nog last van de droogte van vorig jaar. Het is nog steeds niet opgelost. Wij willen dat mensen vooraf meer op de hoogte zijn', zegt een woordvoerder van Wetterskip Fryslân.

Beregeningsverbod

Van een beregeningsverbod is nog geen sprake, stelt de woordvoerder. Dat wil het waterschap zo lang mogelijk voorkomen. Anders dan in 2018 wil het, bij een lokaal watertekort, eerst alleen een lokaal verbod instellen. Vorig jaar gold een beregeningsverbod voor heel het werkgebied van Wetterskip Fryslân.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer