Schouten+staat+achter+%23hetezomeroogstactie
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Schouten staat achter #hetezomeroogstactie

Na een eerste succesvolle editie in 2018 schaart dit jaar ook minister Carola Schouten van LNV zich achter #hetezomeroogstactie, waarmee boeren hun afwijkende oogst alsnog in de supermarkt kunnen slijten.

Dat is de uitkomst van een overleg dat ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema onlangs voerde op het ministerie van LNV. Hij is blij dat Schouten begaan is met de problemen en impact die de droogte ook dit jaar weer heeft op de oogst.

Er zijn sterke regionale verschillen. Bepaalde gebieden liggen er prima bij, terwijl boeren en tuinders elders moeten beregenen om hun oogst nog enigszins te redden. Soms levert zo'n dappere poging afwijkend gewas op, dat normaliter niet de toets van de supermarkten kan doorstaan.

Via #hetezomeroogstactie vinden pruimen die 3 millimeter te klein zijn of rimpelige tomaatjes toch hun weg naar de keuken van de consument en de deelnemende cateraars.

Als je weet dat dit structureel is, moet je handelen

Hendrik Hoeksema, bestuurder ZLTO

Persoonlijke betrokkenheid

'De minister blijkt veel affiniteit te hebben met de telers en het thema verspilling. Zelf gooit ze thuis liever geen producten weg waar boeren hard voor hebben gewerkt. In de keten wil ze dit nu ook tegengaan. Dat is een prachtige ambitie en toont haar persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp', zegt Hoeksema.

Het ministerie van LNV gaat de landelijke aanpak van agf-derving door zomerdroogte daarom steunen. De actie van ZLTO, LLTB en LTO Noord werd eerder met succes gehouden, maar dit jaar dus voor het eerst met een bijdrage van de overheid.

Ook supermarktketens PLUS, Coop, Lidl, Agrimarkt en Albert Heijn doen waarschijnlijk weer mee.

Kritiek

Hoeksema noemt dit 'een unieke kans voor de agrarische sector' en wuift de her en der gehoorde kritiek weg dat afwijkende partijen het A-klasseassortiment in de weg zouden zitten. 'Dit is geen bedreiging. Sowieso moeten we er iets mee met het oog op de klimaatverandering en gevolgen ervan die blijvend zijn', zegt hij.

'Dit is een beweging in de wereld op mondiale schaal. Als je weet dat dit structureel is, moet je handelen. Juist voor de boeren die het betreft.'

Terugkerend fenomeen

De ZLTO-bestuurder denkt dan ook dat de hetezomeracties een terugkerend fenomeen zijn. 'Dit gaat niet meer weg.'

Wel is het van groot belang om de afwijkende oogst op de juiste manier aan de man of vrouw op de winkelvloer te brengen, benadrukken de standsorganisaties.

Meerverkoop

'Het gaat hier om een apart segment, een buitencategorie. Meerverkoop is de doelstelling, zodat we hiermee het hele agf-assortiment kunnen liften zonder extra prijsdruk. Beelden dat we veel verspillen, zijn namelijk ook niet goed om te tonen aan de consument.'

De boerenvoorman ziet de veronderstelde dervingspercentages in de agf-keten, die tussen de 5 en 35 procent liggen. Die percentages zijn exclusief de derving bij consumenten thuis.

'Preharvestverliezen zijn een feit, maar deze discussie is best omstreden in onze sector. Juist daarom biedt zo'n zomeractie ons een podium om te tonen wat de sector in gezamenlijkheid voor elkaar kan krijgen. Boeren samen met de keten. Dat is prachtig om te zien.'

Klaar voor

Marjon Krol, projectleider korte en gesloten ketens bij ZLTO, vult aan: 'We zijn er helemaal klaar voor, mocht het nodig zijn. Dat is onze insteek richting telers en markt.'

Krol roept telers en boeren op om vooral hun reactie te geven over hoe de oogst er nu bij staat. Dat kan via de Facebookpagina #hetezomeroogst of de eigen communicatiekanalen van ZLTO, LLTB en LTO Noord.

Neerslagtekort in Nederland is kleiner dan in 2018
Het neerslagtekort in Nederland is kleiner dan in 2018. Toch is er op een aantal plekken sprake van droogte. Dat meldt Rijkswaterstaat in de meest recente Droogtemonitor. De lichte neerslag van afgelopen dagen zorgde voor een minder snelle stijging van het neerslagtekort. In het oosten en midden van het land en het westen van Zeeland blijft het neerslagtekort hoog. De effecten van het neerslagtekort zijn vooral te merken in de gebieden zonder wateraanvoermogelijkheden, inclusief het oosten van Noord-Brabant. Vooral op de hoge gronden zijn de grondwaterstanden laag en vallen beken droog. In die gebieden hebben de waterschappen onttrekkingsverboden ingesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer