Akkerbouwer is totale controle kwijt door droogte

'Je ziet aan de pootaardappelen dat het helemaal niets meer heeft', vertelt akkerbouwer Bert Sloetjes uit Halle die door de droogte de controle over het gewas kwijt is. Hij is volop aan het beregenen en wacht met smart op regen.

Het hele land kampt met een flink neerslagtekort, in het oosten van het land zelfs extreem. Bij Sloetjes is het zelfs nog droger dan vorig jaar. 'Je komt bij gewassen en denkt dan dat het nog gaat. Een dag later is alles plat. De voorraad is helemaal op.'

Gelukkig viel er van woensdag op donderdag een paar millimeter regen. 'Tot mijn grote vreugde', glimlacht de akkerbouwer. 'Daardoor fleurt het gewas helemaal op. Dit perceel pootaardappelen heeft echt wel te lijden van de droogte.'

Opbrengsten

Maar toch moet het nog veel meer regenen, want de opbrengsten zijn nog niet goed, weet Sloetjes. 'Pootaardappelen hoeven niet allemaal hele grote jongens te worden. Ze moeten nu echt wel water hebben om drie weken te kunnen groeien.' Ook in de haver is het droog. 'Dit is voor ons een proef, om te kijken of we hier haver kunnen telen. Maar dat gewas is compleet aan het verdrogen.'

De boer beschikt in totaal over 400 hectare akkerbouw. Door die oppervlakte is beregenen niet in alle percelen mogelijk. De droogte frustreert hem. 'Als akkerbouwer wil je graag het gewas zo goed mogelijk telen. Als het dan zo droog wordt, kun je helemaal niks meer. We zijn de totale controle kwijt om het gewas goed te verzorgen. Die onmacht frustreert wel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer