Steppekiekendieven vliegen uit in wintergerst

Zes jonge steppekiekendieven zijn deze maand uitgevlogen in een perceel wintergerst in Groningen. 'Het is het enige broedgeval in West-Europa voor zover wij weten', stelt Bauke Koole van het collectief Midden-Groningen.

Steppekiekendieven+vliegen+uit+in+wintergerst
© Martijn Bot

Het grote legsel, een steppekiekendief broedt zo'n vier tot zes eieren uit, duidt op een groot voedselaanbod, stelt Koole. 'Muizen zorgen voor veel voedsel voor de kiekendief. Het vrouwtje had voldoende energie om eieren te maken. Ze is in heel goede conditie en heeft haar jongen van voldoende muizen kunnen voorzien. Bij weinig voedselaanbod redden de jongste jongen het vaak niet.'

Het nest in de wintergerst onderging enkele flinke plensbuien, waardoor de gerst ging legeren. Met hulp van Het Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels kwam er een kooi om het nest om te voorkomen dat de jongen na het legeren bedolven raakten onder het gewas.

Alle rust

De roofvogel kon in alle rust haar eieren uitbroeden, stelt Koole. 'De wintergerst is in het najaar ingezaaid. Daarna vonden nog hooguit twee gewasbeschermingsactiviteiten plaats. Het hele broedseizoen is rustig verlopen. De gerst is begin juli geoogst. Het was heel spannend of de vogels het zouden redden. Ze konden nog niet heel goed vliegen, maar ze zijn verkast naar andere percelen.'

Het aantal migrerende steppekiekendieven langs de Groningse noordkust neemt toe, stelt de vogeldeskundige. 'De steppekiekendief broedt van oorsprong in Kazachstan. Dat wordt minder geschikt voor de vogel, doordat de steppe verdwijnt. Maar ook in Rusland neemt het aantal kiekendieven af. Veel akkerbouwgebieden rond Moskou liggen braak, er groeien bomen. Die zijn niet zo geschikt voor steppekiekendieven.'

Broedsucces

Dit is het tweede broedsucces van de steppekiekendief in Groningen. Er vlogen in 2017 ook steppekiekendieven uit. Een jaar later werd opnieuw een poging ondernomen, maar dit broedgeval strandde in een vroeg stadium.

Bij dezelfde akkerbouwer vlogen dit jaar ook jongen van de bruine kiekendief uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer