Besluit+afbouw+mezenschade+vernietigd
Nieuws
© NFO

Besluit afbouw mezenschade vernietigd

De rechtbank heeft het besluit over de afbouw van de vergoeding voor mezenschade door het Faunafonds en de provincies vernietigd. Er moet een nieuw besluit komen waarbij rekening wordt gehouden met deze gerechtelijke uitspraak. De NFO tekende bij de rechtbank beroep aan tegen deze afbouw.

Het Faunafonds en provincies wilden de vergoeding voor mezenschade afbouwen van 100 procent in 2014 tot 0 procent in 2017. Het schadebeeld van mezenschade is grillig en individuele telers kunnen hier niet voor opdraaien stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Ook zijn mezen beschermde zangvogels en zijn er geen effectieve methoden om ze te weren en zo schade aan met name appels en peren te voorkomen, stelt NFO

Daarop werd namens twintig ondernemers beroep tegen dit besluit ingediend. De Rechtbank Gelderland in Arnhem heeft dit beroep nu gegrond verklaard.

Hoger beroep mogelijk

Er moet nog wel rekening worden gehouden met het feit dat het Faunafonds en de provincies zes weken te tijd hebben een hoger beroep in te dienen bij de Raad van State.

De rechtszaak was mogelijk dankzij een bijdrage van de deelnemende fruittelers, NFO en LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer