Boost voor Nederlandse eiwitteelt met veldbonen

De Nederlandse eiwitteelt krijgt met project 'Veldbonen keten praktijk innovatie project' een grote stimulans. In het project werken vijf partijen uit de keten samen aan de opmars van de Nederlandse veldboon.

Boost+voor+Nederlandse+eiwitteelt+met+veldbonen
© limagrain

Het doel is om samen nieuwe food- en feedtoepassingen te ontwikkelen voor de veldboon en het areaal veldbonen in gelijke tred te laten ontwikkelen met de vraag. Het project krijgt ondersteuning vanuit de provincie Overijssel en komt tegemoet aan de nationale ambitie om de teelt van eiwitgewassen te stimuleren.

De veldboon is binnen food en feed een relatief nieuw plantaardig eiwit en kan op diverse manieren worden toegepast. Een van de speerpunten binnen het project is om consumenten, foodverwerkers en veehouders vertrouwd te maken met de Nederlandse veldboon.

Terug op de kaart

De Nederlandse veldboon is, net als andere hoogwaardige eiwitgewassen, sinds het Blair-House akkoord (over vermindering van landbouwsubsidies) in 1992 vrijwel verdwenen uit de bouwplannen van Nederlandse akkerbouwers. Deze plantaardige eiwitbron moet hoognodig weer terug op de kaart, nu de vraag naar lokaal geteeld eiwit sterk stijgt.

Binnen het project wordt ervaring opgedaan met de teelt, verwerking en toepassing van de veldboon. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de smakelijkheid en de textuur van de verschillende rassen.

Zo zijn er bijvoorbeeld al eerste resultaten geboekt met de verwerking van veldbonen tot een hamburger. Het project draagt hiermee bij aan de nationale ambitie om plantaardige eiwitten weer nadrukkelijk op de kaart te krijgen bij akkerbouwers en consumenten.

Hele keten

De betrokken partijen zijn: akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof, AgruniekRijnvallei, Frank Food Products, Bobeldijk Food Group en bakkerij Fuite. 'Dat in dit project de gehele keten vertegenwoordigd is, maakt het project bijzonder', zegt projectleider Jolijn Zwart-van Kessel van ZwartvanKessel Advies, Katalysator van Vernieuwing. 'Partners kijken bij elkaar in de keuken en leren elkaars ketenstap kennen en waarderen. Bovendien kan er snel opgeschaald worden wanneer de vraag naar veldbonen toeneemt.'

Het project wordt met wetenschappelijke raad en daad bijgestaan door Ruud Timmer, onderzoeker bij Wageningen UR. Het project wordt ook gesteund door The Protein Cluster, bijvoorbeeld om provincies te enthousiasmeren om teeltondersteuning te bieden.
'Zolang het een onrendabel gewas is, hebben telers er nog geen oren naar. Dat moet veranderen willen we bij succesvolle nieuwe foodproducts genoeg areaal hebben om in de Nederlandse food vraag te voorzien', zegt projectleider Zwart-van Kessel.

In 2017 heeft de provincie Overijssel akkoord gegeven op dit innovatieve project in de eiwittransitie. Het project krijgt hierbij financiële ondersteuning in het kader van de Innovatie agro & food-regeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer