Veldboon steeds vaker in bouwplan

De teelt van eiwitgewassen in de Europese Unie zit in de lift. Ook Nederlandse akkerbouwers en veehouders nemen onder meer veldbonen vaker op in hun bouwplan, meldt Limagrain.

Veldboon+steeds+vaker+in+bouwplan
© Limagrain

De afzet van veldbonenzaaizaad in Nederland verdubbelde bij Limagrain de afgelopen twee jaar. 'Op diverse terreinen neemt de belangstelling voor lokaal geproduceerd plantaardig eiwit toe', geeft de zaadleverancier aan.

Naast nieuwe afzetkanalen in humane en veevoeding biedt volgens Limagrain ook het Europees landbouwbeleid perspectief. De Landbouwcommissie van de Europese Commissie werkt op dit moment aan een plan dat de import van eiwit moet reduceren. Dat wordt eind dit jaar als onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verwacht.

Perspectief

Wanneer de afzet en het saldo voldoende perspectief bieden, is de teelt al snel interessant, weet Limagrain. 'Vlinderbloemige eiwitgewassen als veldbonen zijn in het bouwplan namelijk waardevol.'

Het gewas bindt zelf stikstof uit de lucht en geeft zo extra bemestingsruimte voor de volgteelt. 'Het werkt als intensief wortelend rustgewas helend voor de bodem en ruimt even vroeg als graan, dus alle gelegenheid voor een volgteelt of groenbemester.'

Afzetmogelijkheden

Voor akkerbouwers groeien de afzetmogelijkheden, stelt Limagrain. Dat komt omdat bij veevoederproducenten de vraag naar lokale en GMO-vrije grondstoffen toeneemt. 'In de humane voeding is steeds meer plantaardig eiwit nodig voor bijvoorbeeld de productie van vleesvervangers. Op veebedrijven kan het gewas de krachtvoeraankoop verlagen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer