Twee derde Belgische boeren verdwijnt in veertig jaar

Tussen 1980 en 2018 verdween 68 procent van de landbouwbedrijven in België. Dat blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Twee+derde+Belgische+boeren+verdwijnt+in+veertig+jaar
© Koos van der Spek

In het Vlaams en het Waals Gewest verdwenen de landbouwbedrijven nagenoeg in hetzelfde tempo; gemiddeld -2,5 procent per jaar. Tijdens diezelfde periode verdubbelde de gemiddelde bedrijfsoppervlakte bijna.

Ook de werkgelegenheid in de landbouw gaat achteruit. In de sector ging 62 procent van de banen verloren tussen 1980 en 2016. Dat is niet alleen het gevolg van de daling van het aantal landbouwbedrijven, maar ook van de intensivering van de mechanisering.

Uitvoer

Hoewel het economisch belang van de landbouwsector in de Belgische economie stelselmatig daalde, van 1,13 procent in 1980 tot nog slechts 0,63 procent in 2018, geldt dat helemaal niet voor de uitvoer van de landbouwsector. Die is goed voor 5,3 procent van de export.

Bovendien neemt de agro-voedingssector de tweede plaats in de Belgische industrie in met een aandeel van 14,6 procent. Met de 'Kerncijfers landbouw 2019' biedt Statbel een overzicht van de huidige situatie en de recentste ontwikkelingen in de landbouw in ruime zin, inclusief visserij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer