Kans+op+insleep+Afrikaanse+varkenspest+blijft+gelijk
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Kans op insleep Afrikaanse varkenspest blijft gelijk

De risico's op insleep van Afrikaanse varkenspest naar Nederland zijn niet toegenomen. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van het CDA.

Ten opzichte van de situatie een half jaar geleden geven de ontwikkelingen in België daartoe geen aanleiding, meldt Schouten. Zij schrijft dat de belanghebbenden in Nederland de risico's kennen en passende maatregelen nemen. Het blijft primair de verantwoordelijkheid van de sectorpartijen om hun achterban op te roepen alert te blijven.


De minister stelt dat de Afrikaanse varkenspest in gehouden varkens adequaat wordt aangepakt door de lidstaten van de Europese Unie die met uitbraken te maken hebben. De ziekte in de wilde zwijnen laat zich echter moeilijk bestrijden.

Risico

De populaties zijn groot, de gebieden waar de ziekte bij wilde zwijnen voorkomen ook. Schouten verwacht dat de ziekte de komende jaren nog in de wilde zwijnen aanwezig blijft en daarmee een risico vormt voor varkenshouderijen in deze lidstaten.

In Nederland is taskforce Afrikaanse Varkenspest opgericht, waarin de Producentenorganisatie Varkenshouderij, de vier betrokken provincies, terreinbeherende organisaties en het ministerie van LNV vertegenwoordigd zijn. De taskforce is onlangs van start gegaan.

Nieuwe uitbraak

De taskforce stelt de komende maanden een roadmap op met acties die gericht zijn op het zo veel mogelijk verkleinen van het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest. De Poolse veterinaire dienst meldde begin deze week een nieuwe uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een zeugenbedrijf met in totaal 1.700 dieren. Het bedrijf ligt in het noordoosten van Polen richting Litouwen.