Lastige voorwaarden rooipremie Belgische fruittelers

Belgische fruittelers kunnen een rooipremie krijgen om een productiebeperking te realiseren. De grond moet binnen twee jaar bos of natuurgebied zijn en dat is een lastige randvoorwaarde.

Lastige+voorwaarden+rooipremie+Belgische+fruittelers
© Nieuwe Oogst

Luc Uytdewilligen van het departement Landbouw en Visserij heeft aan de Belgische Boerenbond uitgelegd dat het sinds 2000 wettelijk niet meer mogelijk is om binnen de gemeenschappelijke marktordening met een rooipremie een productiebeperking te organiseren. Dat is alleen nog mogelijk via een staatssteunregeling, 100 procent gefinancierd door de lidstaat zelf en onder zeer strikte voorwaarden.

Een premie om bepaalde percelen binnen een onderneming selectief te rooien, is slechts in zeer uitzonderlijke situaties toegestaan. De gronden die fruittelers uit productie nemen moeten binnen twee jaar zijn omgezet in bos of natuurgebied. Deze randvoorwaarden gelden niet alleen voor de huidige eigenaar van de gronden, maar ook bij verkoop. Voor percelen in volle productie zou per hectare een rooipremie van 34.000 euro voor peren en 24.000 euro voor appelen kunnen worden uitgekeerd.

Afwaardering

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker gaf aan dat de randvoorwaarden bij het voorstel een enorme afwaardering betekenen voor het bedrijfskapitaal van de fruittelers. Bovendien zouden zeer vruchtbare gronden mogelijk een bestemmingswijziging ondergaan en permanent niet beschikbaar worden voor landbouw. Voor Boerenbond is een rooiregeling met deze voorwaarden dan ook niet gewenst.

De Belgische Boerenbond heeft vorige week Europees commissaris Phil Hogan gevraagd of er uitzonderlijke steunmaatregelen mogelijk zijn voor de noodlijdende hardfruitsector. Hogan gaf aan dat de sector in het verleden al toegang had gekregen tot deze uitzonderlijke financiële steun en dat de maatregel niet zal worden herhaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer