Prijs peenpool Agrifirm/DCG op 181 euro per kist

Agrifirm realiseerde voor haar telers in de winterpeenpool van de Dutch Carrot Group (DCG) een verkoopprijs van gemiddeld 181 euro per kist.

Prijs+peenpool+Agrifirm%2FDCG+op+181+euro+per+kist
© Han Reindsen

De prijzen liepen door kwaliteits- en bewaarpremies op tot maximaal 222 euro per kist. 'Dit zijn prijzen die in de rest van de markt slechts zeer incidenteel zijn gerealiseerd', meldt Agrifirm. De proefspoeling in januari leidde tot een inzichtelijke en eerlijke kwaliteits- en kilogrambepaling.

De zomer en herfst waren droog en warm. Dat leidde tot een zeer late oogst met tegenvallende opbrengsten. Uiteraard had dit gevolgen voor de markt. Deze was vragend met hoge prijzen rond de oogst als gevolg. Deze voortvarende start van het seizoen zorgde uiteraard voor hoge verwachtingen bij de telers.

Tegenvallende consumptie

Door tegenvallende consumptie in Duitsland en het uitblijven van een aantrekkende vraag uit andere landen, bleef de prijs het gehele seizoen echter stabiel rond 30 cent met af en toe een uitschieter naar boven. In juni viel de vraag naar oude peen weg en zakte de prijs onder de 100 euro per kist.

De ketensamenwerking resulteerde in een hogere verkoopprijs dan het gemiddelde van de beursnoteringen. Agrifirm ondersteunt peentelers in de hele keten: van zaaizaad, teelt- en oogstbegeleiding tot retail. Het verbindt telers met de afzetmarkt via de handelsfunctie in poolverband of daghandel. Ook speelt Agrifirm een rol bij het afstemmen van contracten met afnemers en de wereldwijde vermarkting via de Dutch Carrot Group.

Beperking

Van toenemend belang bij de afzet van peen is beperking van het residu in het geoogste product. Peentelers met een PlanetProof-certificaat lopen hierin voorop. Van een pilotgroep Agrifirm-telers, die afgelopen jaar het PlanetProof-certificaat behaalde, werd de peen rechtstreeks aan een binnenlandse supermarkt geleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer