Agrifirm pleit voor voedselprijzencampagne

Consumenten die in de supermarkt kiezen voor producten met de laagste prijs, zouden daar een slecht gevoel bij moeten krijgen. 'Het bewustzijn over de gevolgen van die lage voedselprijzen moet omhoog.'

Agrifirm+pleit+voor+voedselprijzencampagne
© Thierry Schut

Dit betoog hield CEO Dick Hordijk van Agrifirm dinsdag tijdens een symposium van de coöperatie in Amersfoort. Hij vindt het 'waanzin' dat er in Nederland zo weinig wordt uitgegeven aan voedsel, maar dat er wel 'een bak eisen' aan boeren wordt gesteld.


Hordijk is voorstander van een campagne die consumenten bewust maakt van de prijs die hangt aan een duurzame landbouw en hoge dierenwelzijnseisen. Hij maakt een vergelijking met de anti-alcohol in het verkeer spotjes die ook voor een ommezwaai in de maatschappij hebben gezorgd.

Misdadiger

'Vroeger hoorde je soms mensen zeggen dat ze na drie biertjes beter autoreden. Tegenwoordig wordt zo iemand op een feestje als een halve misdadiger beschouwd. Hetzelfde moet gebeuren als je voor de laagste prijs boodschappen doet. Dan moet je een vervelend gevoel krijgen.'

In een gesprek met minister Carola Schouten (LNV) heeft de Agrifirm-topman het voorstel aan de orde gebracht. Zij speelde de bal daarin terug naar de sector die een bewustzijnscampagne naar de consument zelf op zou moeten pakken.

Onwaarheden

Volgens Hordijk heeft de bewindsvrouw daarin wel een punt. 'Het klopt wel. Wat hebben wij zelf gedaan om het te veranderen? De boeren zijn zelf eigenaar van hun imago. En we hebben het laten gebeuren dat er onwaarheden worden verteld.'

Hoe zou zo'n campagne eruit moeten zien? 'Er moet weer respect komen voor de boer als voedselleverancier van het gezin', zegt Hordijk. 'En inderdaad we moeten stappen zetten naar een ander landbouwsysteem, maar we zijn ermee bezig.'

Minimumprijzen

Tijdens het symposium gingen ook stemmen op om minimumprijzen in te voeren voor agrarische producten. Daarmee kan het risico dat boeren lopen in de transitie naar kringlooplandbouw, worden weggenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer