Opbrengsten+wintergerst+zien+er+goed+uit
Nieuws
© Han Reindsen

Opbrengsten wintergerst zien er goed uit

De oogst van wintergerst is voor het grootste gedeelte achter de rug. De opbrengsten liggen veelal tussen de 8 en 10 ton per hectare, meldt Agrifirm.

In Zuid-Nederland is de oogst op een enkel perceel na afgerond. Datzelfde geldt voor het midden van Nederland. In Noord Nederland stond vorige week nog ongeveer een kwart van de wintergerst op het land.

Het algemene beeld is dat opbrengsten netjes zijn. Op de klei en lössgronden ligt de opbrengst gemiddeld boven de 10 ton per hectare, met uitschieters tot over de 12 ton per hectare. Op de wat bontere percelen, met name zandgronden, is de opbrengst wisselend. Goede percelen brengen 8 ton per hectare en de verdroogde percelen onder de 6 ton.

Het vochtgehalte van de geoogste wintergerst ligt gemiddeld ruim onder de gewenste 15 procent. Het hectolitergewicht is veelal in orde. De brouwwaardigheid van de winterbrouwgerst wordt onderzocht, maar lijkt niet verkeerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer