Nordzucker is positief ondanks slecht resultaat

In het eerste volledige boekjaar zonder vaste quota en minimumprijzen behaalde Nordzucker een omzet van 1.650 miljoen euro, 18 procent lager dan in het voorgaande jaar.

Nordzucker+is+positief+ondanks+slecht+resultaat
© Eigen Foto

Het bedrijfsresultaat kwam uit op -58 miljoen euro (vorig jaar 154 miljoen euro). Nordzucker sloot het boekjaar af met een netto verlies van 36 miljoen euro (vorig jaar 118 miljoen euro). Vanwege de bedrijfsontwikkeling zal Nordzucker geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders.

De jaarlijkse algemene vergadering van Nordzucker AG stond dit jaar in het teken van de toekomstige oriëntatie van het bedrijf tegen de achtergrond van de extreme prijsdaling als gevolg van overproductie. Met een duidelijke focus op suiker zet Nordzucker koers naar winstgevende groei op de lange termijn.

‘De omstandigheden zijn als gevolg van de overproductie op de wereldmarkt en de afschaffing van de quota extreem veeleisend in de EU. Onder andere subsidies in India en Thailand verstoren de concurrentie. Politiek is hier vereist’, zegt topman Lars Gorissen van Nordzucker.

Toekomst

Ondanks de bestaande onzekerheden ziet Nordzucker goede vooruitzichten voor bedrijven en telers. ‘Met het prijsniveau kan bijna niemand op een kostendekkende manier suiker leveren’, zei Gorissen. ‘Maar wereldwijd neemt de vraag toe. Suiker is een belangrijk ingrediënt in voedsel en niet gemakkelijk te vervangen. We verwachten dat de prijzen op de middellange termijn zullen stijgen.’

Om in de toekomst concurrerend te kunnen blijven en te kunnen blijven groeien, is Nordzucker begonnen aan een transformatieproces van de kernactiviteiten in Europa. Als onderdeel van de verkoopstrategie zal het bedrijf de product- en dienstenportfolio aanpassen en de kosten aanzienlijk verminderen.

Nordzucker treedt bovendien via de Australische producent Mackay Sugar Limited toe tot de suikerrietsector. Op deze manier betreedt Nordzucker niet alleen de stabiele Australische markt, maar krijgt ook de toegang tot de snelst groeiende markt in Azië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer