Meer+suikerbieten+van+kleiner+Europees+areaal
Nieuws
© Twan Wiermans

Meer suikerbieten van kleiner Europees areaal

In de eerste oogstprognose gaat de Europese Commissie uit van een productie van ongeveer 115 miljoen ton suikerbieten. Dat is 5 procent meer dan het afgelopen seizoen.

Uit de teeltarealen die de lidstaten hebben doorgegeven, blijkt dat er 75.000 hectare minder suikerbieten in de Europese Unie worden geteeld. Vooral grote productielanden als Frankrijk, Duitsland, Nederland en België telen dit jaar substantieel minder suikerbieten dan in seizoen 2018-2019.

De verwachte productiestijging is gebaseerd op de hogere hectareopbrengsten vanwege de gunstige groeiomstandigheden in vergelijking met vorig jaar. De eerste prognose gaat uit van een gemiddelde opbrengst van ruim 74 ton per hectare. De hectareproductie bleef vorig jaar uiteindelijk steken op 67 ton.

Kleinere suikervoorraad

In de suikerbalans over seizoen 2018-2019 berekent de Europese Commissie een verlaging van de suikervoorraad met 880.000 ton tot 1,535 miljoen ton. Deze voorraad is binnen de Europese Unie genoeg voor zo'n 4,5 weken aan consumptie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer