IRS+waarschuwt+voor+bladschimmels+in+suikerbieten
Nieuws
© IRS

IRS waarschuwt voor bladschimmels in suikerbieten

Op verschillende bietenpercelen op het Noordelijk zand, en Noordelijk dal/veen en Oost-Brabant is de bladschimmel cercospora gevonden. Op een perceel op het Noordelijke dal/veen is stemphylium aangetroffen. Dat meldt IRS, het kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt.

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in deze gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. Vanwege resistentiemanagement is het belangrijk alleen te spuiten als er vlekjes door een van de vijf bladschimmels zijn gevonden.

Voor de overige gebieden is nog geen waarschuwing van kracht. Daar zijn nog geen bladschimmels gevonden. Het advies is om in deze regio's regelmatig te controleren op bladschimmels.

Resistent

De bladschimmelswaarschuwingsdienst adviseert om een fungicide te gebruiken op basis van de gevonden aantasting, met de opmerking dat het overgrote deel van de cercospora-isolaten in Nederland resistent zijn tegen strobilurinen. Daarom is een een middel zonder strobilurinen aan te raden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  80 %
 • Zondag
  23° / 15°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer