IRS waarschuwt voor bladschimmels in suikerbieten

Op verschillende bietenpercelen op het Noordelijk zand, en Noordelijk dal/veen en Oost-Brabant is de bladschimmel cercospora gevonden. Op een perceel op het Noordelijke dal/veen is stemphylium aangetroffen. Dat meldt IRS, het kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt.

IRS+waarschuwt+voor+bladschimmels+in+suikerbieten
© IRS

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in deze gebieden alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren. Vanwege resistentiemanagement is het belangrijk alleen te spuiten als er vlekjes door een van de vijf bladschimmels zijn gevonden.

Voor de overige gebieden is nog geen waarschuwing van kracht. Daar zijn nog geen bladschimmels gevonden. Het advies is om in deze regio's regelmatig te controleren op bladschimmels.

Resistent

De bladschimmelswaarschuwingsdienst adviseert om een fungicide te gebruiken op basis van de gevonden aantasting, met de opmerking dat het overgrote deel van de cercospora-isolaten in Nederland resistent zijn tegen strobilurinen. Daarom is een een middel zonder strobilurinen aan te raden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer