Onkruidbestrijding+met+Conviso+vraagt+finetuning
Nieuws
© Haijo Dodde

Onkruidbestrijding met Conviso vraagt finetuning

Voor een effectieve onkruidbestrijding in herbicidetolerante suikerbieten is de juiste timing van de bespuitingen met het product Conviso One enorm belangrijk.

Dat blijkt uit de eerste praktijkervaringen op enkele bietenpercelen verspreid over het land en uit de bevindingen van Bayer in demoproeven, zoals op het proevenplatform bij PPO in Lelystad. Deze week werd daar een toelichting gegeven op de nieuwe methode van onkruidbestrijding in suikerbieten.

Op het demoveld is dit voorjaar het eerste ras van de Conviso-Smart suikerbieten gezaaid. Het betreft één van de bietenrassen met een ingekruiste tolerantie tegen ALS-remmende herbiciden. Bayer test in Lelystad een aantal schema's met Conviso One. Dit middel kreeg afgelopen jaar een toelating voor maximaal 1 liter per hectare verdeeld over maximaal twee toepassingen.

Gedeelde toepassing

Bayer heeft objecten aangelegd met een enkele toepassing met omgerekend 1 liter Conviso One per hectare, daarnaast een gedeelde toepassing met twee keer 0,5 liter. Ook is Conviso in twee keer de halve dosering gecombineerd met het middel Magic Tandem. Op het demoveld zijn korte tijd na de suikerbieten ook verschillende probleemonkruiden ingezaaid, zoals melganzevoet, zwaluwtong, kamille, varkensgras en straatgras.

'Hier in Lelystad zien we dat eigenlijk alle toepassingen met Conviso One een goed bestrijdingsresultaat geven', verklaart gewasspecialist Sjors Leermakers van Bayer. In de demo is pas eind mei voor eerst gespoten met het nieuwe herbicide. Bij de gedeelde toepassing volgde de tweede bespuiting op 11 juni.

Gidsonkruid

Leermakers vertelt dat vooral gekeken is naar de ontwikkeling van de onkruiden voor het bepalen van het spuitmoment. 'Voor ons was in dit geval melganzevoet het gidsonkruid. Er is gewacht tot gemiddeld het twee- tot driebladstadium van het onkruid voor de eerste bespuiting. Dat heeft hier goed uitgewerkt. Voordeel van een relatief laat spuitmoment is dat Conviso One daarna voldoende lengtewerking heeft om de rest van het seizoen de bietenpercelen schoon te houden.'

Een adviseur van een gewasbeschermingsfirma in Limburg vertelt aan Leermakers dat op zandgrond de werking van Conviso One op uitstaande melde lijkt tegen te vallen. 'Dat is teleurstellend om te horen', erkent de medewerker van Bayer. 'Zeker op zandgrond lijkt het beter om standaard uit te gaan van twee toepassingen met een halve dosering.'

Leermakers stelt dat de timing van de bespuitingen essentieel is. 'Dit systeem leert ons weer op een andere manier kijken naar de onkruidbestrijding in suikerbieten. Bij de LDS-bespuitingen starten we vroeg en herhalen we die regelmatig. Nu moeten we langer durven wachten op het juiste moment. Het toepassen van het Conviso-systeem moeten we nog verder finetunen en het vraagt in elk geval om een goede begeleiding voor de telers.'

Resistentiemanagement

Het advies van Bayer wordt in elk geval om Conviso One standaard toe te passen in combinatie met een andere herbicide. Dat is vooral vanwege resistentiemanagement om het Conviso-systeem zo lang mogelijk effectief te houden, legt Leermakers uit. Het middel dat meegespoten wordt, is afhankelijk van de onkruidvegetatie op het bietenperceel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer