Bieten+beregenen+met+40+millimeter+heeft+meeste+effect
Nieuws
© Twan Wiermans

Bieten beregenen met 40 millimeter heeft meeste effect

Bij beregenen geeft een gift van 40 millimeter de grootste opbrengstverhoging bij suikerbieten. Als er nadien geen neerslag valt, kan een teler deze gift na tien dagen herhalen, blijkt uit onderzoek.

De zomer begint gelijke trekken met vorig jaar te vertonen. Vooral op de oostelijke zandgronden verlangen de suikerbieten naar een goede regenbui. Het ziet ernaar uit dat deze voorlopig niet uit de lucht komt vallen en beregenen gewenst is.

Hangt het bietenblad overdag en 's nachts slap en vertoont het blad verbranding, dan is het aan te bevelen om de bieten te beregenen om de suikerproductie aan de gang te houden. 'Als vuistregel geldt dat de bieten lijden onder de droogte als het blad 's ochtends niet meer overeind staat', geeft het IRS aan.

Suikeropbrengst

Of beregenen zich terugverdient in een hogere suikeropbrengst is lastig te zeggen. Dat verschilt per bedrijf en perceel en is met name afhankelijk wanneer er regen van betekenis valt. Houdt de droogte aan dan is beregenen sneller rendabel.

Bij de bietenkliniek van het IRS zijn bladmonsters van suikerbieten binnengekomen die last hebben van bladverbranding door de zon. De betreffende bladeren hingen slap bij het droge weer. Het eerste stadium is een zilververkleuring van de onderkant van het blad als gevolg van de zonnestraling. Dat treedt vooral op als de onderzijde van het blad in de felle zon hangt, als gevolg van wind bij een lage luchtvochtigheid.

Zonnebrand

Het laatste stadium is dat het blad of delen van het blad lichtbruin worden. Dat noemt het IRS ook wel zonnebrand. Oorzaak daarvan is een watertekort in het blad bij zonnig weer. Dit kan echter ook optreden op percelen waar nog wel voldoende vocht beschikbaar is, maar waar de verdamping harder gaat dan de plant aanvult.

Wanneer de bladeren bruin zijn, helpt beregenen alleen om te voorkomen dat er nog meer bladeren bruin worden. Een gezonde biet kan op dit moment 30 procent van zijn bladoppervlak missen, voordat er opbrengstderving optreedt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer