Zuid%2DHolland+verdubbelt+plasdrasgebieden
Nieuws
© Tienke Wouda

Zuid-Holland verdubbelt plasdrasgebieden

Het aantal plasdrasgebieden voor weidevogels in Zuid-Holland wordt verdubbeld naar tweehonderd. Ook creëert de provincie in een aantal polders op eigen graslanden plasdrasgebieden. Dat blijkt uit het Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027 dat vorige week werd ondertekend.

Samen met boeren, natuurorganisaties en vrijwilligers gaat provincie Zuid-Holland zorgen voor extra leefruimte voor akker- en weidevogels als de grutto en kievit. De laatste jaren daalden de aantallen weide- en akkervogels in heel Nederland sterk, geeft de provincie aan.

Actieplan Boerenlandvogels is opgesteld in samenwerking met BoerenNatuur Zuid-Holland, de collectieven voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, natuurbeheerders, vrijwilligers, de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en het Zuid-Hollandse Kennisteam.

Tij keren

'Ondanks inspanningen van velen gaat het al jaren niet goed met typisch Hollandse vogels zoals de grutto, de scholekster en de patrijs. Daarom moeten we nog meer investeren om het tij te keren. Want als het niet goed gaat met deze dieren, zegt dat iets over de staat van ons landschap – ons natuurlijk kapitaal. Daarom hebben we nu Actieplan Boerenlandvogels opgesteld en steken we samen de handen uit de mouwen voor onze boerenlandvogels', stelt gedeputeerde Han Weber.

Naast plasdrasgebieden richten de partijen op grond van de provincie kerngebieden voor weidevogels in. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de Zuidpolder van Delfgauw, in samenwerking met gemeenten en Staatsbosbeheer. Bovendien vindt in drie regio's onderzoek plaats naar mogelijkheden om het aantal insecten, het bodemleven en de oppervlakte aan kruidenrijk grasland te verhogen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer