Boeren bij Drostendiep worden badmeester

Veehouders Bert Kuipers uit Den Hool en Gerrit Hofmeijer en Bea van der Kuip uit Dalerveen hebben er een functie bij: om het leefgebied van de weidevogel langs het Drostendiep te verbeteren, legden ze weidevogelpoelen aan. Zo werden ze van melkveehouder ook badmeester.

Boeren+bij+Drostendiep+worden+badmeester
© Joost de la Court

Daarmee zijn de veehouders niet de enigen. Steeds meer boeren in Zuidoost-Drenthe, maar ook elders in de provincie, zoals in het dal van de Hunze, zien de poelen als waardevol instrument om de weidevogels in het broedseizoen een handje te helpen.

Waren er vorig jaar nog zeven van dit soort voorzieningen, dit jaar is het aantal gegroeid tot vijftien, waarvan tien in het stroomdal van het Drostendiep bij Dalen. Daarmee richt Drenthe zich als 'de akkervogelprovincie van Nederland' ook steeds intensiever op bescherming van de weidevogel. Provincie Drenthe steunt het werk met een reddingsplan.

Plasdraslocaties

De plasdraslocaties zijn percelen weiland die plaatselijk zijn verdiept en met een op zonne-energie draaiende pomp in het voorjaar van een klein laagje water worden voorzien. De poelen worden alleen tijdens het broedseizoen actief van water voorzien. Vanaf 1 juni kan het gras eromheen worden gemaaid voor veevoer.

Wanneer je weer de eerste wulp hoort, dan weet je: het is voorjaar

Gerrit Hofmeijer, melkveehouder in Dalerveen

De vogels zijn gek op de poelen, vertelt Kuipers, die twee plasdrassen op zijn land heeft aangelegd. 'Weidevogels hebben water nodig, bijvoorbeeld om voedsel te zoeken. Zeker in droge zomers zoals vorig jaar zie je het effect. Overal eromheen was de grond bikkelhard, maar bij de poelen konden de vogels nog goed met hun snavel de grond in om insecten te zoeken. Het zit er dan vol mee. De poelen zijn ware magneten.'

Alle soorten

Nagenoeg alle soorten weidevogels zijn rond zijn twee plasdraspoelen te vinden, vertelt Kuipers. Wulp, tureluur, grutto en kievit, maar ook zwarte ruiter, groenpootruiter en kleine plevier laten zich zien. Zijn weidevogelpoel aan de Eldijk bij Holsloot ligt direct aan de weg, waardoor de vogels daar goed zijn te observeren.

Ondanks dat de weidevogels het overal lastig hebben, blijft Kuipers optimistisch. 'Zoals het er hier nu bij ligt, met tien plasdrassen in een beperkt gebied, kunnen we wel een slag slaan. Het mooie is dat we het samen doen, met de boeren hier in de buurt en met de vrijwilligers voor de monitoring en de hulp bij het beschermen van de legsels.'

Later maaien

Gerrit Hofmeijer en zijn partner Bea van der Kuip zijn vorig jaar begonnen met een vogelpoel, maar doen op hun melkveebedrijf in Dalerveen al tien jaar aan weidevogelbeheer. Dat houdt in dat zij een deel van hun land later maaien dan andere boeren, zodat de vogels er ongestoord kunnen broeden en kuikens grootbrengen.

Vorig jaar hebben de melkveehouders ook een weidevogelpoel aangelegd. 'Het was een cadeautje voor Bea', grapt Hofmeijer, wiens partner volgens hem van de twee de vogelaar is. 'Weidevogelbeheer zoals wij dat op zo'n 5 hectare doen, is vaak vrij lastig te integreren op je bedrijf. Het gaat toch ten koste van de voederwinning. Wij hebben er ruimte voor en de druk op het bedrijfsresultaat valt mee.'

Vergoeding

Via de boerencoöperatie Agrarische Natuur Drenthe krijgen de deelnemers aan het Drentse weidevogelprogramma een vergoeding voor het verlies aan inkomsten door het uitgesteld maaien en voor het werk aan de vogelpoel. 'Je moet er wel energie insteken. Het gaat niet vanzelf', zegt Van der Kuip.

Toch doen de veehouders het graag. 'We vinden het gewoon leuk', zegt Hofmeijer. 'Het is iets extra's op je bedrijf.' De twee zijn zo kien op de weidevogels dat ze ook op het maisland de daar broedende kieviten zo veel mogelijk sparen. 'Weidevogels zijn mooi. Ze horen gewoon bij het boer zijn. Wanneer je weer de eerste wulp hoort, dan weet je: het is voorjaar', besluit Hofmeijer.

Aantal plasdrassen groeit in drie jaar met 30 procent
De hoeveelheid plasdras in Nederland die wordt gerealiseerd via het agrarisch natuur- en landschapsbeheer, neemt nog ieder jaar toe. De oppervlakte geregistreerde plasdras in Nederland bedraagt dit jaar 465 hectare, in 2017 en 2018 was dat 400 hectare en in 2016 350 hectare. Zo groeide het totaaloppervlak in drie jaar tijd met zo'n 30 procent. In de provincies Zuid-Holland en Friesland liggen de meeste plasdraspercelen. Boeren in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden realiseren dit jaar de honderdste plasdraslocatie. Maar in vrijwel alle andere delen van Nederland met open grasland wordt plasdras gerealiseerd. Boeren bij 34 van de 40 agrarische collectieven doen mee aan dit beheer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer