Onkruid+klepelen%2C+bloemen+zaaien+en+insecten+tellen
Interview
© Peter Roek

Onkruid klepelen, bloemen zaaien en insecten tellen

Ad Houbraken beheert sinds vorig jaar samen met drie collega-melkveehouders 8 hectare nieuwe natuur in de gemeenten Eersel en Bergeijk. Er liggen plasdrassen en paddenpoelen en er zijn struweel en meerderjarige bloemenmengsels aangeplant.

Hoe staat het ervoor?

'Alles groeit en bloeit op het moment. Dat was vorig jaar wel anders. Door de droogte was een groot deel van de aanplant verdroogd, deels is dat dit jaar weer opgekomen. Daarom zijn we dit groeiseizoen pas echt begonnen.'

We zijn ervan overtuigd dat we de gronden beter zelf kunnen beheren. Op die manier weten we wat er gebeurt.

Ad Houbraken, melkveehouder in Bergeijk

Is het veel werk?

'We hoeven nog niet veel te doen. We hebben een wandelpad gemaaid en 4 hectare bloemenmengsel gezaaid waar bijen en insecten op afkomen. Daarnaast hebben we opgeschoten onkruid geklepeld, veelal ridderzuring en in mindere mate gras en melde. Het is belangrijk dat we onkruid voor de zaadvorming klepelen, zodat het zaad zich niet kan verspreiden.'

Onlangs hebben jullie een voorjaarstelling gehouden. Wat houdt dat in?

'Samen met een ecoloog zijn we het land opgegaan en hebben we gekeken of de aanplant goed opkomt en groeit. Ook hebben we de aanwezigheid van bijen en insecten geteld. Het zag er goed uit.'

Kun je al van een succes spreken?

'Ik vind van wel. Deze wijze van natuurbeheer heeft voordelen voor alle partijen: gemeente Eersel en Bergeijk, Waterschap de Dommel en ANV Kempenland. Onze gronden liggen aan de andere kant van het riviertje de Run. Omdat we zo dichtbij zitten, zien we wat er gebeurt en wat er nodig is. Bovendien hebben we meestal de juiste apparaten voor handen.'

Hoe bevalt de samenwerking?

'Prima. We hebben regelmatig overleg met de gemeente en het waterschap over de stand van zaken en het werk dat gedaan moet worden. We werken voor een uurloon. Het is weer eens wat anders.'

Jullie hebben een cursus natuurbeheer gevolgd. Wat hebt u geleerd?

'Bijvoorbeeld wat een vals maaibed is. Dan ploeg je een stuk grond om en geef je het onkruid de ruimte om wat uit te schieten. Vervolgens eg je dat weg en zaai je de bloemen in. Daardoor ondervind je later minder last van het onkruid. Maar veel wist ik al wel.'

Waarom bent u hiermee begonnen?

'Toen het waterschap met de plannen kwam, mochten we erover meepraten. We zijn ervan overtuigd dat we de gronden beter zelf kunnen beheren, zodat we weten wat er gebeurt. Zo maaien we bijvoorbeeld als de wind gunstig staat en ons grasland geen last heeft van het onkruid dat we maaien.'

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer