Pompen+zetten+weiland+onder+water+voor+weidevogels
Nieuws
© Johan Wissink

Pompen zetten weiland onder water voor weidevogels

Melkveehouder Erik Riphagen uit Heerde laat op verzoek van een natuurcollectief stukken weiland onder water lopen voor weidevogels. Door het deels onder water zetten van percelen ontstaan 'plasdras-gebieden'.

'Het is belangrijk dat de weidevogels genoeg voedsel hebben. Het natuurcollectief zegt dat door de plasdras meer voedsel beschikbaar komt', geeft Riphagen aan. 'En vandaar ook de vraag van of ze hier een pomp mochten plaatsen.'

De eerste pomp werd vrijdag in gang gezet door melkveehouder Riphagen en Jan Willem Lagerweij van de coöperatie voor agrarisch natuurbeheer. 'Ik hoef er weinig voor te laten', meldt Riphagen. 'Ik moet het land beschikbaar stellen. De pomp draait van 15 februari tot 15 mei en het perceel mag pas gemaaid worden op 22 juni. Ik mis een stukje grasopbrengst, maar dat wordt gecompenseerd.'

Hooi

Riphagen draagt graag een steentje bij. 'Het moet wel passen in je systeem natuurlijk. Ik kan ook niet al mijn percelen hiervoor inzetten, want dan houd ik niet genoeg kwalitatief goed grasland over. Maar dit stuk brengt hooi voor mij en dat is ook belangrijk voor de dieren dus vandaar dat dit past.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer