SP en ChristenUnie willen grens stellen aan arbeidsmigratie

SP en ChristenUnie willen de hoeveelheid arbeidsmigranten uit Oost-Europa begrenzen. Dat staat in een gezamenlijk plan dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en SP-leider Lilian Marijnissen donderdag presenteren.

SP+en+ChristenUnie+willen+grens+stellen+aan+arbeidsmigratie
© Nieuwe Oogst

De politici stellen dat ongereguleerde arbeidsmigratie schadelijk is voor werknemers in Nederland en andere landen. Zij willen een initiatiefvoorstel aan de Tweede Kamer voorleggen om voorwaarden te stellen aan arbeidsmigratie.


Wat de SP en de ChristenUnie betreft, wordt het mogelijk om afspraken te maken tussen landen om voorwaarden te stellen aan arbeidsmigratie. 'Landen in Oost-Europa zien grote groepen mensen vertrekken. Hier zien we uitbuiting. De enige winnaars zijn de bedrijven die nog meer geld kunnen verdienen', geeft Marijnissen aan. 'Door afspraken tussen landen te maken, kunnen we een einde maken aan deze negatieve gevolgen.'

Hogere lonen

Dat kan volgens Marijnissen onder meer door te stellen dat de lonen eerst moeten worden verhoogd, voordat er ingezet mag worden op arbeidsmigratie. 'En door uitbuiting kei hard aan te pakken. Ik heb in Polen met eigen ogen de ontwrichtende werking voor de samenleving van arbeidsmigratie zonder regels gezien.'

Ze doelt daarmee op de ontwikkeling dat jonge Polen naar West-Europa trekken voor werk en dat banen in Polen worden ingevuld door arbeidsmigranten uit Oekraïne. Tegelijkertijd vindt Marijnissen dat in Nederland misstanden moeten worden aangepakt. 'Zonder bescherming zijn mensen hier en elders vogelvrij. Met dit initiatiefvoorstel willen we daar een einde aan maken.'

Europese regelgeving

LTO Nederland ziet niets in het plan van Segers en Marijnissen. 'We zijn afhankelijk van arbeidsmigranten. Die komen alleen naar de Nederlandse land- en tuinbouwsector als we er alles aan doen om een goede werkgever te zijn. Daar hoort een eerlijk loon, maar bijvoorbeeld ook goede huisvesting bij. Daar bestaan al heel veel afspraken over, zowel in de wet als tussen sociale partners', zegt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap bij LTO Nederland.

'Het is schadelijk voor onze werknemers, de ondernemers zelf, de consument en de economie als je arbeidsmigratie op deze manier inperkt', stelt hij. Het plan van beide partijen staat ook haaks op de Europese afspraken over vrij verkeer van personen, goederen en diensten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer