Caf%C3%A9+Integracja+maakt+van+arbeidsmigranten+blijvers
Interview
© Bert Hartman

Café Integracja maakt van arbeidsmigranten blijvers

Een integratieplatform voor arbeidsmigranten om hen te behouden voor de arbeidsmarkt. Dat beoogt Café Integracja, waarvan op 25 juni in Ysselsteyn de eerste bijeenkomst plaatsvond. De arbeidsmigrant levert namelijk een flinke bijdrage aan de regionale economie, aldus regiobestuurder Hans Lansbergen van LLTB-regio Noord-Limburg.

Waar komt dit idee vandaan?

'Het is ontstaan vanuit 'Samen voor de Gezondste Regio 2025', de maatschappelijke agenda van Rabobank Horst Venray, en gestart door een uit Polen afkomstige groep arbeidsmigranten, ondersteund door Nederlanders. Café Integracja moet een klankbordgroep worden voor gemeenten en bedrijven, contact leggen met dorps- en wijkgenoten en zo veel mogelijk andere arbeidsmigranten bereiken.'

Arbeidsmigranten hier een toekomst bieden moet bij iedereen op het netvlies staan

Hans Lansbergen, regiobestuurder LLTB-regio Noord-Limburg

Wat houdt daarbij het project 'Twijfelaars over de streep' in?

'De werkgelegenheid en salarissen in Polen trekken aan, waardoor arbeidsmigranten andere triggers nodig hebben om zich hier blijvend te vestigen, zoals betere gezondheidszorg. Dit project prikkelt arbeidsmigranten om goede keuzes te maken. Velen voelen zich door hun lange verblijf hier geen Pool meer, maar ook geen Nederlander.'

Wat is nodig om hun dat gevoel te geven?

'Wij moeten zorgen dat ze goed op de hoogte zijn van onze normen en waarden en gebruiken en hen wegwijs maken in een mooie werkomgeving. Die mensen komen hier niet alleen om tomaten te oogsten en asperges te steken. Ook de ondernemers moeten de verbinding zoeken.

'Uit het rapport 'Noord-Limburg de gezondste regio' blijkt dat arbeidsmigratie een must is. In 2000 telde deze regio nog vijf werkenden op elke 65-plusser en in 2040 nog maar anderhalve werknemer. We staan dus voor een mega-uitdaging. De noodzaak om arbeidsmigranten hier een toekomst te bieden moet bij iedereen op het netvlies staan. We kunnen niet meer zonder hen.'

Wat kan de arbeidsmigrant zelf doen?

'Hij moet zijn keuze om te blijven maken op basis van goede huisvesting en integratie en het gevoel dat hij hier welkom is. Alleen al in Ysselsteyn is er een klas vol kinderen van Poolse werknemers. Integratie draagt bij aan de vitaliteit van de kernen in Noord-Limburg.'

In september komt er een tweede integratiecafé?

'Ja, werkgroepen verzamelen op grond van het eerste café de voornaamste aandachtspunten en zorgen bij de migranten. In september gaan we kijken hoe we een verdiepingsslag kunnen maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer