Eerste keurmerkwoning voor arbeidsmigrant

Aardbeienteler Jan van Meer uit Breda ontving woensdag als eerste agrarisch ondernemer in Nederland het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Vakbonden en land- en tuinbouworganisaties maakten zich hard voor dit keurmerk.

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen borgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor seizoensarbeid met duidelijke afspraken over bijvoorbeeld kookvoorzieningen, sanitair, hygiëne en onderhoud. De normen zijn door de werknemers- en werkgeversorganisaties samen vastgesteld op basis van eerdere cao-afspraken.

Om het keurmerk te mogen voeren, moet een ondernemer zich jaarlijks door een geaccrediteerde certificerende instelling laten keuren. Ondernemers in de land- en tuinbouw die met arbeidsmigranten werken, kunnen zich met goede kwaliteit, eerlijke huurprijzen en korte reistijden onderscheiden op een krappe arbeidsmarkt, stelt Wim van den Boomen, LTO-portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid.

Van Meer is 'bijzonder trots' op het certificaat. Hij heeft voor huisvesting van zijn arbeidsmigranten een pand neergezet en dat ingericht. 'We hebben er veel moeite voor moeten doen, maar dit is belangrijk voor ons. Het is sowieso belangrijk om goede huisvesting te hebben. Als je zo een vergunning kunt krijgen en een certificaat, dan maakt dat het leven een stuk makkelijker.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer