Misstanden+bij+Brabantse+aspergekweker
Nieuws
© Davey van Aken

Misstanden bij Brabantse aspergekweker

Bij een Brabantse aspergekweker heeft Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 'veel misstanden' geconstateerd. De ondernemer kan onder meer boetes krijgen voor het overtreden van regels voor het minimumloon en de arbeidstijden.

Tijdens de inspectie waren 23 arbeidsmigranten aan het werk. De werknemers verklaarden 11 tot 12 uur te werken, zeven dagen per week. Daarnaast werden ze ook nog eens zwaar onderbetaald.

Gemiddeld steken zij zo'n 50 tot 70 kilo asperges per dag en per kilo ontvangen zij 55 cent. Deze manier van betalen (stukloon) is verboden. De werknemers hebben geen arbeidsovereenkomst of zorgverzekering. Ook houdt de werkgever geen arbeidstijdenregistratie bij, terwijl dit wel verplicht is.

Slechte huisvesting

Ook schortte het aan de huisvesting van de arbeidsmigranten. De 23 werknemers zijn gehuisvest in caravans die niet zijn aangesloten op elektriciteit. Er zijn op het terrein slechts twee douches en er is beperkte gelegenheid om te koken. Apparatuur zoals een koelkast ontbreekt.

Een van de medewerkers heeft medische klachten, maar daarvoor geen hulp gekregen. Deze werknemer is ondanks de klachten toch door blijven werken. De controle bij de aspergekweker is samen met de politie, ambtenaren van de gemeente en de Inspectie SZW uitgevoerd.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 3°
  80 %
Meer weer