Nijpend+personeelstekort+door+terugkerende+arbeidsmigrant
Nieuws
© VidiPhoto

Nijpend personeelstekort door terugkerende arbeidsmigrant

Economische groei in Oost-Europa is mooi voor de regio, maar leidt in Nederland tot een chronisch personeelstekort. Oost-Europese arbeidsmigranten keren namelijk steeds vaker terug naar hun vaderland, meldt ABN Amro.

Vooral landbouw, industrie, bouw en transport worden getroffen door de gevolgen, stelt ABN Amro in het rapport 'Oost west, thuis best'. Daarin is onder meer de rol en ontwikkeling van Oost-Europese arbeidsmigranten in de Nederlandse agrarische sector toegelicht.


De economie in Oost-Europa groeit jaarlijks met gemiddeld 4 procent, ziet de bank. En dat al vier jaar op rij. In 2018 groeide de economie in Polen het sterkst, met maar liefst 5,1 procent. Ook voor de komende jaren zien de groeiverwachtingen er positief uit.

Loonstijging

Als gevolg van de krimpende beroepsbevolking krijgt Oost-Europa bovendien te maken met een steeds groter tekort aan arbeid. Dat gaat gepaard met een snelle loonstijging. De sterke economische groei leidt ertoe dat steeds minder Oost-Europeanen de afweging maken om in West-Europa werk te zoeken.

Arbeidsmigranten die nu werkzaam zijn in West-Europa, kiezen er volgens de bank steeds vaker en ook sneller voor om terug te keren naar het eigen land. ABN Amro verwacht dan ook dat het aantal in Nederland werkzame Oost-Europese arbeidskrachten geleidelijk, maar gestaag afneemt.

Piekperiodes

'Vooral de agrarische sector, bouw, industrie en de transportsector worden hierdoor getroffen, omdat bedrijven hier nu al worstelen met een groot personeelstekort', zegt Nora Neuteboom, Econoom Opkomende Markten van ABN Amro. Dat zijn vooral seizoenarbeiders in piekperiodes, die vaak een minder sterke band met Nederland hebben.

Er is wel een aantal factoren die de druk kan verlichten, denkt de econoom. 'Bij een brexit vertrekken veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk die zich mogelijk in Nederland vestigen. Ook kunnen ondernemers waar mogelijk extra investeren in digitalisering en robotisering, om het effect van het personeelstekort op lange termijn te verzachten.'

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer