Misstanden+arbeidsmigranten+schadelijk+voor+reputatie+Nederland
Nieuws
© William Hoogteyling

Misstanden arbeidsmigranten schadelijk voor reputatie Nederland

Het kabinet zal de komende tijd in intensieve samenwerking met gemeenten, sociale partners en handhavende en controlerende partijen maatregelen treffen om misstanden met arbeidsmigranten aan te pakken.

Met deze integrale aanpak wil het kabinet de huidige situatie verbeteren. In een brief aan de Tweede Kamer stellen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat dat de misstanden onacceptabel zijn en schadelijk voor de reputatie van Nederland als beschaafd land.

Wil Nederland zijn huidige welvaart en economische groei kunnen vasthouden, dan moet Nederland zorgen dat het voor arbeidsmigranten aantrekkelijk is om onder goede voorwaarden hier te wonen en te werken, schrijven de ministeries. In ons werken op dit moment zo'n 400.000 arbeidsmigranten in verschillende sectoren. De misstanden betreffen veelal arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en huisvesting.

Overtreding minimumloon

Mede dankzij de capaciteitsuitbreiding van de Inspectie SZW kan de aanpak van misstanden verder worden versterkt. Zo controleert de Inspectie SZW ondernemers op overtreding van het wettelijk minimumloon. Ook ondersteunt het ministerie van SZW een voorlichtingscampagne in de glastuinbouw gericht op de bewustwording omtrent cao-afspraken.

Arbeidsmigranten zijn niet erg geneigd om melding te maken van misstanden. Zij zijn vaak bang hun werk en woning kwijt te raken. Het kabinet roept werkgevers en uitzendbureaus op om misstanden te melden en in het kader van goed werkgeverschap te kijken naar de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten wonen en werken. Dat kan onder meer via het project 'Melden zonder risico' van FairWork.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer